Orașul istoric din România rebotezat de ruși. Nu le-a plăcut numele și i l-au pus pe al „Tătuțului” popoarelor sovietice

de: Alexandru Puiu
29 10. 2024

Brașovul, unul dintre cele mai vechi și mai frumoase orașe din România, a fost rebotezat „Stalin” în anii comunismului, într-o perioadă în care influența Uniunii Sovietice dicta cursul politic și cultural al întregii țări. Aflat în inima țării, la poalele Tâmpei, Brașovul a cunoscut de-a lungul istoriei numeroase transformări, dar puține au fost la fel de șocante ca redenumirea sa, menită să aducă un omagiu „Tătuțului” popoarelor sovietice, dictatorului Iosif Vissarionovici Stalin.

De la Brașov la Orașul Stalin

Brașovul, cu o istorie de peste 800 de ani, era deja recunoscut ca un oraș cu o cultură și arhitectură bogată, cunoscut pentru influențele germane și rolul său de nod comercial al vremurilor medievale. Însă, după instalarea regimului comunist în România, direcția orașului s-a schimbat radical. În 1950, în urma presiunii sovietice și pentru a ilustra „prietenia de nezdruncinat” dintre România și Uniunea Sovietică, autoritățile comuniste au decis să schimbe numele Brașovului în „Orașul Stalin”.

În acea perioadă, regimul comunist din România a introdus schimbări majore la nivel național, iar cultul personalității lui Stalin era omniprezent. Rebotezarea orașului Brașov nu a fost un caz izolat: numeroase localități, străzi și instituții publice din întreaga țară au primit nume inspirate de liderii sovietici și de simbolurile comuniste, într-o încercare de a șterge vechile identități și de a întări controlul sovietic. În plus, muntele Tâmpa a fost sculptat cu numele „Stalin”, un simbol uriaș menit să le amintească locuitorilor și vizitatorilor de puterea și influența URSS.

Braşov (Oraşul Stalin pe atunci) anii 1950 – Statuia ,,Tătuțului”.

Viața în Orașul Stalin: Propaganda și ideologia comunistă

Pentru locuitorii Brașovului, noua denumire a fost mai mult decât o simplă formalitate; a fost un semn al schimbării vieții de zi cu zi. Economia și cultura au fost orientate exclusiv către ideologia comunistă, iar propaganda era omniprezentă. Fabrici și uzine noi au fost construite pentru a impulsiona producția industrială, iar tinerii erau încurajați să adopte valorile comuniste.

Cultura locală a fost, de asemenea, afectată. Festivalurile, sărbătorile și manifestările artistice au fost transformate astfel încât să glorifice „munca eroică” a poporului și să aducă omagii Uniunii Sovietice. Totul era adaptat în spiritul noii ordini politice, iar orașul Stalin trebuia să devină un exemplu de urmat pentru întreaga Românie.

Cu toate acestea, schimbarea numelui nu a reușit să șteargă complet identitatea brașovenilor. Sub fațada impusă de regim, locuitorii au continuat să își păstreze tradițiile și cultura locală, deși erau forțați să accepte această identitate artificială. Amintirea vechiului nume și legătura cu istoria sa nu s-au stins niciodată, iar Brașovul a rămas, în inimile oamenilor, același oraș de la poalele Tâmpei.

Redobândirea numelui și identității: De la Orașul Stalin înapoi la Brașov

După moartea lui Stalin, în 1953, regimurile comuniste din Europa de Est au început să se distanțeze treptat de cultul personalității dictatorului sovietic. În România, acest proces de „destalinizare” a culminat cu reînnoirea identității naționale și, implicit, cu redarea numelor istorice unor localități. În 1960, Brașovul și-a recăpătat oficial numele, iar urmele numelui Stalin au fost înlăturate de pe muntele Tâmpa, în semn de revenire la identitatea inițială.

Pentru locuitori, redobândirea numelui de Brașov a însemnat o reîntoarcere la normalitate și la istoria orașului. Această schimbare simbolică a reprezentat o distanțare de influența sovietică și un semnal că România începea, treptat, să-și recupereze independența culturală și identitară. Chiar și astăzi, mulți brașoveni privesc cu nostalgie și curiozitate această perioadă, rememorând vremea în care orașul lor a purtat numele unui dictator de care românii erau nevoiți să se teamă, dar pe care nu l-au iubit niciodată.

Brașov, Centrul Civic, imediat după Revoluția Română din 1989.

Moștenirea unui trecut întunecat

Astăzi, Brașovul este cunoscut în toată Europa pentru frumusețea sa istorică, fiind un magnet pentru turiști datorită arhitecturii sale medievale, a peisajelor montane și a culturii vibrante. Totuși, amintirea perioadei în care orașul a fost cunoscut sub numele de „Orașul Stalin” rămâne un capitol important în istoria locală, ca o mărturie a influenței comunismului și a încercărilor nereușite ale regimului de a șterge identitatea românească.

Schimbarea de nume a Brașovului reprezintă un exemplu elocvent al impactului profund pe care l-a avut comunismul asupra României și a luptei pentru conservarea identității naționale. Este o lecție despre rezistență și supraviețuire culturală în fața unei puteri străine care a încercat să schimbe fundamental viața și gândirea oamenilor.