Oficial: Reguli noi pentru ieșirea din România. Se întâmplă de la 31 martie 2024, toți românii trebuie să afle schimbarea

de: Cojocaru Cristian
23 03. 2024

This browser does not support the video element.

Vestea cea mare a momentului pentru românii care călătoresc frecvent: de la 31 martie 2024, pașapoartele nu vor mai fi necesare la ieșirea din România, fie că zburați către alte state Schengen, fie că vă aflați deja în spațiul Schengen. Gândiți-vă la economisirea de timp prețios în aeroport, la cozi mai scurte și la o experiență de călătorie semnificativ simplificată!

Cum va funcționa?

Imaginează-ți o escapadă de weekend la Paris cu familia. În loc să așteptați la coada controlului de frontieră pentru a vă verifica pașapoartele, veți scana pur și simplu cartea de îmbarcare la poarta de îmbarcare și veți urca direct în avion. Copiii se vor bucura de o experiență mai relaxantă, fără stresul controalelor, iar dumneavoastră veți putea să vă concentrați pe bucuria călătoriei.

Dar atenție! Eliminarea controalelor nu înseamnă că documentele de identitate nu mai sunt importante. Este recomandat să aveți mereu la dumneavoastră un document valabil, fie că este vorba de pașaport sau carte de identitate. De ce? Există posibilitatea unor controale aleatorii din partea Poliției de Frontieră, mai ales în cazul pasagerilor însoțiți de copii.

Părinții care călătoresc cu copii:

Eliminarea controalelor de pașapoarte nu se aplică și documentelor copiilor. Este important să aveți la dumneavoastră actele de identitate ale minorilor, chiar dacă nu va fi necesar să le prezentați la controlul de frontieră.

  • Un exemplu: O mamă care călătorește singură cu fiul ei de 8 ani către Barcelona va trebui să aibă la ea pașaportul fiului ei, chiar dacă nu va fi verificat la ieșirea din România.

Modificări la Aeroportul Otopeni:

Aeroportul Otopeni se pregătește deja pentru implementarea noilor reguli. Ghișeele de control al pașapoartelor vor fi eliminate, iar fluxurile pentru pasagerii Schengen și non-Schengen vor fi reorganizate. Pasagerii sunt rugați să ajungă la timp la aeroport pentru a evita aglomerația, mai ales în perioada de acomodare cu noul sistem.

„Au fost pregătite fluxurile pentru pasagerii Schengen, pentru pasagerii non Schengen, practic odată cu ora 0 a zilei de 31 martie, zona de control de paşapoarte nu va mai funcţiona, se va trece liber pe acolo. Acest control va dispărea, dar asta nu înseamnă că putem să venim la aeroport în ultimul moment.”, declară Valentin Iordache – purtător de cuvânt al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti pentru Stirile Pro TV.

Ridicarea controalelor la frontierele maritime:

O altă veste bună este eliminarea controlului documentelor la frontierele maritime, cu excepția frontierelor pe râurile navigabile și Dunăre, considerate granițe terestre. Asta înseamnă că o croazieră care pleacă din Constanța și face escală în Varna (Bulgaria) nu va mai fi supusă controlului documentelor la ieșirea din România și la intrarea în Bulgaria.

România și Bulgaria în Schengen:

Deși ambele țări au îndeplinit condițiile tehnice pentru aderarea la Spațiul Schengen încă din 2011, aderarea completă se va face în două etape:

  • Etapa 1 (31 martie 2024): eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime.
  • Etapa 2: eliminarea controalelor la frontierele terestre.

Austria blochează aderarea:

Din păcate, aderarea deplină a României și Bulgariei la Schengen este blocată de Austria, care invocă motive legate de migrația ilegală. O decizie finală va fi luată după alegerile din Austria din toamna anului 2024.

Călătorii mai ușoare, dar cu incertitudini:

Eliminarea controalelor de pașapoarte aduce un plus de confort și ușurință călătoriilor în spațiul Schengen. Totuși, incertitudinea rămâne cu privire la aderarea deplină a României la Schengen, care depinde de decizia Austriei.

Recomandări pentru călători:

  • Asigurați-vă că aveți un document de identitate valabil (pașaport sau carte de identitate)
  • Verificați documentele copiilor minor
  • Informați-vă cu privire la noile reguli și fiți pregătiți pentru o experiență de că