Obiecte masive și misterioase detectate în spațiul profund: Ce au descoperit astronomii

de: Ozana Mazilu
28 07. 2024

Astronomii au detectat obiecte masive și misterioase care plutesc prin spațiul profund, utilizând pulsari – rămășițele magnetizate ale stelelor moarte care se rotesc ca niște faruri cosmice și emit lumini extrem de stabile. De ani de zile, aceste semnale regulate au fost folosite pentru a cronometra cu precizie atomică și pentru a observa undele gravitaționale.

Teorii și controverse

Există momente când aceste pulsații regulate nu sunt exact la timp. Cercetătorii sugerează acum că mase invizibile uriașe ar putea trece prin fața pulsarilor, cauzând întârzieri abia perceptibile în semnale la nivel de microsecunde. Ceea ce sunt exact aceste mase – sau dacă există cu adevărat – rămâne o dezbatere aprinsă.

„Am fost avertizat să nu le numesc planete, să nu le numesc materie întunecată, ci doar concentrații de masă, deoarece, doar uitându-ne la radio, nu putem determina ce sunt”, a declarat profesorul John LoSecco de la Universitatea Notre Dame, care a studiat fenomenul și și-a prezentat descoperirile la reuniunea națională de astronomie de la Universitatea din Hull.

Umbre trecătoare

LoSecco și colegii săi au creat un catalog al acestor mase misterioase folosind datele privind timpul de sosire de la șapte telescoape radio răspândite pe glob. „Au existat 12 candidați și provin de la opt pulsari independenți,” a spus el pentru IFLScience.

Cercetarea ar putea chiar să ofere indicii despre materia întunecată, substanța ipotetică despre care oamenii de știință cred că reprezintă 85% din materia totală din univers, dar care nu a fost încă observată direct.

„Profităm de faptul că Pământul se mișcă, Soarele se mișcă, pulsarul se mișcă și chiar și materia întunecată se mișcă”, a explicat LoSecco într-un comunicat de presă.

„Observăm devierile în timpul de sosire cauzate de schimbarea distanței dintre masa pe care o observăm și linia de vedere către pulsarul nostru ceas”.

Una dintre aceste mase invizibile măsura doar o cincime din masa Soarelui, ceea ce LoSecco a argumentat că „ar putea fi un candidat pentru materia întunecată.” Totuși, mai este nevoie de multă cercetare înainte de a putea spune cu siguranță ce cauzează aceste discrepanțe minore în bătăile cosmice ale pulsarilor.

„Adevărata natură a materiei întunecate este un mister”, a spus LoSecco.

„Această cercetare aruncă o nouă lumină asupra naturii materiei întunecate și a distribuției sale în Calea Lactee și ar putea, de asemenea, să îmbunătățească precizia datelor precise despre pulsari”.