Oamenii de știință modifică genetic muștele, transformându-le în devoratoare eficiente de deșeuri

de: Cojocaru Cristian
24 07. 2024
Muște modificate genetic să mănânce și mai multe deșeuri.

O echipă de oameni de știință din Australia lucrează la ingineria genetică a unei specii comune de muște, transformându-le în devoratoare eficiente de deșeuri organice. Aceasta nu doar că va ajuta la consumul unei cantități mai mari de deșeuri umane, dar va produce și ingrediente valoroase pentru fabricarea unor produse precum lubrifianți, biocombustibili și furaje de înaltă calitate pentru animale.

Muștele soldat negre sunt deja utilizate comercial pentru a consuma deșeuri organice, inclusiv resturi alimentare. Cu toate acestea, modificările genetice pot extinde gama de deșeuri pe care larvele lor le pot consuma, producând în același timp compuși grași și enzime utile. Într-o lucrare științifică, echipa de la Universitatea Macquarie din Sydney și-a exprimat speranțele pentru aceste muște și cum ar putea ele reduce cantitatea de metan, un gaz cu efect de seră, produs în timpul descompunerii deșeurilor organice, scrie The Guardian.

Combaterea schimbărilor climatice și managementul deșeurilor

Dr. Kate Tepper, unul dintre autorii principali ai lucrării, a subliniat importanța acestei inițiative în contextul schimbărilor climatice: „Ne îndreptăm spre un dezastru climatic, iar deșeurile din gropile de gunoi eliberează metan. Trebuie să reducem acest lucru la zero.” Dr. Maciej Maselko, care conduce un laborator de biologie sintetică a animalelor la Universitatea Macquarie, unde Tepper a început deja ingineria muștelor, a declarat că insectele vor reprezenta „următoarea frontieră” în gestionarea deșeurilor planetei, care se ridică la aproximativ 1 miliard de tone pe an doar în deșeuri alimentare.

Muștele soldat negre sunt întâlnite pe toate continentele, cu excepția Antarcticii. „Dacă aveți un coș de compost, probabil că aveți câteva dintre ele,” a spus Maselko. Larvele muștelor pot consuma dublul greutății lor corporale într-o zi și, ca și alte insecte, larvele lor sunt utilizate pentru furaje animale. Maselko a explicat că muștele pot deja să consume deșeurile mai rapid decât microbii.

Crearea unei economii circulare

Oamenii de știință caută modalități de a crea economii circulare, în care deșeurile devin parte a unui proces de reutilizare și generare de venituri. Echipa universitară a creat o companie spin-off, EntoZyme, pentru a comercializa munca lor și speră să aibă primele muște modificate genetic gata pentru utilizare în instalațiile de gestionare a deșeurilor până la sfârșitul anului.

Însă, ar putea aceste muște să scape și să genereze riscuri necunoscute pentru mediu? Maselko a menționat că, ca parte a ingineriei genetice, muștele pot fi dotate cu slăbiciuni – cum ar fi incapacitatea de a zbura – care le fac neviabile în afara unei instalații de procesare a deșeurilor.

Lucrul de consumare a deșeurilor organice este realizat atunci când musca este în stadiul de larvă. Larvele, care apoi se transformă în pupă, sunt recoltate. Crearea unui set de muște modificate genetic ar permite, de asemenea, producerea de enzime utilizate în furaje animale, textile și produse farmaceutice, precum și compuși grași care pot fi folosiți pentru fabricarea biocombustibililor și a lubrifianților.

Utilizări adiționale și beneficiile pe termen lung

O altă utilizare propusă este ca unele muște să fie capabile să consume deșeuri contaminate, lăsând în urmă excrementele lor care ar putea fi utilizate ca îngrășământ. Acest proiect ambițios are potențialul de a transforma gestionarea deșeurilor și de a contribui semnificativ la reducerea impactului negativ asupra mediului, creând în același timp noi oportunități economice.