Oamenii de știință descoperă o stare misterioasă între viață și moarte, redefinind frontierele biologiei

de: Cojocaru Cristian
16 09. 2024
În filmele SF, precum „Frankenstein”, corpurile umane sunt readuse la viață și ajung să existe într-o stare bizară, situată între viață și moarte.

Descoperiri recente în biologie au adus la lumină o nouă stare de existență între viață și moarte, care ar putea schimba modul în care înțelegem moartea. Cercetările arată că anumite celule ale organismelor moarte continuă să funcționeze și chiar dobândesc noi capacități, pe care nu le aveau în timpul vieții.

Studiul, condus de profesorul Peter Noble de la Universitatea Washington și Alex Pozhitkov de la City of Hope National Medical Center, a arătat că, în anumite condiții, celulele unui organism mort pot forma structuri multicelulare care îndeplinesc funcții noi și neașteptate. De exemplu, în 2021, cercetătorii au descoperit că celulele pielii de la broaște moarte s-au reorganizat spontan în structuri multicelulare denumite „xenoboți”, capabile să se miște prin intermediul unor structuri mici, asemănătoare părului.

Fenomenul, denumit de cercetători „a treia stare”, redefinește granițele între viață și moarte. Această stare intermediară apare atunci când celulele primesc nutrienți, oxigen sau bioelectricitate și încep să îndeplinească funcții noi. Astfel, aceste celule pot repara alte celule din jur și pot chiar să își modifice comportamentul biologic.

Oamenii de știință cred că această descoperire ar putea avea implicații profunde pentru medicina regenerativă, deschizând noi frontiere pentru tratamentele medicale și potențial redefinind conceptul de „moarte legală”. Dacă se va confirma că anumite celule din corpul uman pot intra în această stare, aceasta ar putea transforma modul în care înțelegem și gestionăm moartea în viitor.

Metabolismul și energia celulelor moarte

Cercetătorii subliniază că existența acestei „a treia stări” depinde de anumite condiții esențiale, cum ar fi temperatura și accesul la energie. Celulele pot supraviețui și funcționa după moarte doar dacă au acces la resurse metabolice adecvate și dacă primesc semnale bioelectrice.

Studiile au arătat că, în cazul unor specii, celulele pot menține activitate post-mortem în funcție de vârstă, sex, sănătate și mediul în care se află. Această descoperire aduce cu sine întrebări noi cu privire la posibilitățile oferite de tehnologia viitoare și la limitele actuale ale regenerării celulare.

Perspective pentru viitor

Descoperirile recente deschid drumul pentru cercetări suplimentare care ar putea revoluționa medicina regenerativă, dar și modul în care definim moartea. Posibilitatea de a folosi celulele unui organism mort pentru a crea noi structuri funcționale ar putea transforma complet tratamentele în domeniul medical. Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că este nevoie de mult mai multe studii pentru a înțelege pe deplin această stare misterioasă și modul în care poate fi aplicată în practică.

În concluzie, cercetările echipei conduse de Noble și Pozhitkov au dezvăluit o nouă frontieră fascinantă în biologie, care ar putea schimba radical conceptele actuale despre viață și moarte. Fie că aceste celule vor putea fi vreodată folosite în tratamente medicale, rămâne de văzut, dar descoperirile promit să ofere noi perspective asupra regenerării celulare și asupra misterelor existenței umane, scrie Theconversation.