O nouă eră a războiului, al gadgeturilor: Stații radio explodează simultan în Liban, ucigând 20 de persoane și rănind peste 450, la o zi după detonările fatale ale pagere-lor

de: Andrei Simion
19 09. 2024

Într-un scenariu ce redefinește războiul modern, Libanul a fost lovit de o nouă serie de explozii provocate de dispozitive electronice comune, ridicând la un nou nivel riscurile asociate gadgeturilor cotidiene în zonele de conflict. După ce marți pagere explozive au ucis 12 persoane și au rănit peste 2.800, miercuri, alte dispozitive – stații radio walkie-talkie – au detonat în Beirut și în sudul țării, provocând moartea a 20 de oameni și rănirea a peste 450, conform Ministerului Sănătății din Liban, relatează CNN.

O nouă strategie militară?

Deși Israel nu a comentat inițial asupra exploziilor, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a recunoscut indirect miercuri, în timpul unei vizite la baza forțelor aeriene Ramat-David, că este implicat într-o nouă „eră a războiului”, mulțumind agențiilor de securitate și de informații israeliene, inclusiv Mossad, pentru realizările recente. Aceasta a fost prima recunoaștere oficială a implicării Israelului într-o operațiune de acest fel, sugerând că atacurile din ultimele două zile au fost parte dintr-o strategie coordonată, posibil concepută pentru a destabiliza Hezbollah, organizația susținută de Iran.

Marți, o operațiune comună a Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) și Mossad a fost raportată, menționând că explozive au fost ascunse în pagerele destinate membrilor Hezbollah. Aceste dispozitive au fost modificate pentru a se detona la distanță, ceea ce a dus la o explozie masivă, lăsând mii de răniți.

Un nou val de atacuri și consecințele regionale

Exploziile de miercuri au venit într-un context extrem de tensionat în Orientul Mijlociu, pe fondul conflictului continuu dintre Israel și Hamas. Hezbollah, care a fost implicat în schimburi de focuri cu Israel în ultimele luni, a promis răzbunare după exploziile mortale din această săptămână. Tensiunile dintre Hezbollah și Israel au dus deja la evacuarea zeci de mii de oameni din sudul Libanului și nordul Israelului.

Acest nou tip de atacuri, care implică folosirea dispozitivelor de comunicare comune precum pagere și stații walkie-talkie, ar putea marca începutul unei noi strategii militare, în care gadgeturile de zi cu zi sunt transformate în arme mortale. Impactul acestui nou val de explozii a fost devastator, mai ales în sudul Libanului, unde stațiile walkie-talkie au detonat în timpul unei înmormântări a unui membru Hezbollah.

Două dispozitive avariate după exploziile de miercuri. (Foto: CNN)

O operațiune bine planificată

Potrivit New York Times, explozivele au fost plasate în pagere fabricate de o companie taiwaneză, Gold Apollo, și livrate Hezbollah. Israelul a integrat mecanisme de declanșare în aceste dispozitive, permițând detonarea lor la distanță, lucru ce a luat prin surprindere comunitățile din Liban. Imagini ale dispozitivelor distruse au circulat rapid online, arătând dispozitivele wireless complet sfâșiate după detonare.

Valul de explozii a creat și mai mult haos, echipajele de ambulanță din întreaga țară încercând să salveze răniții și să stingă incendiile izbucnite după explozie. În sudul Beirutului, 60 de case și magazine au fost afectate de incendii, inclusiv unul într-un magazin de baterii cu litiu, în urma acestor detonări.

Escaladarea tensiunilor în Orientul Mijlociu

Aceste atacuri vin într-un moment în care tensiunile dintre Israel și grupările militante din Liban, inclusiv Hezbollah, sunt la un nivel ridicat. În contextul războiului dintre Israel și Hamas din Gaza, Israelul a adoptat recent un nou obiectiv militar: să asigure revenirea în siguranță a locuitorilor din nordul Israelului, care au fost forțați să evacueze din cauza amenințărilor transfrontaliere. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reiterat miercuri acest obiectiv, subliniind că IDF și alte agenții de securitate vor continua să desfășoare operațiuni în nord pentru a restabili siguranța regiunii.

Pe măsură ce situația din regiune se agravează, IDF a mutat unități din divizia sa de elită 98 din Gaza în nordul Israelului, pregătindu-se pentru posibile confruntări directe cu Hezbollah. Ministrul apărării, Gallant, a subliniat că centrul de greutate al războiului se mută acum în nord, ceea ce sugerează că Israelul anticipează escaladarea conflictului cu Hezbollah.

Noua eră a războiului, în care gadgeturile comune precum pagerele și stațiile radio sunt folosite ca arme, marchează o schimbare dramatică în strategia militară modernă. Atacurile din ultimele zile au arătat că tehnologia cotidiană poate fi transformată într-o unealtă devastatoare într-un conflict deja volatil. Tensiunile din Liban și regiunea înconjurătoare continuă să crească, iar următoarele mișcări militare ale Israelului și Hezbollah vor juca un rol esențial în definirea viitorului acestui conflict.