O imagine din spațiu dezvăluie un fenomen neobișnuit în cel mai ostil loc de pe Pământ. Ce s-a descoperit la o privire mai atentă în Antarctica

de: Cojocaru Cristian
04 10. 2024
O imagine satelitară a Insulei Robert din Peninsula Antarctică, care arată prezența vegetației. (Foto: Tom Roland/CNN)

Recent, o cercetare realizată prin imagini din satelit a dezvăluit că părți din Antarctica, odinioară acoperite aproape complet de gheață și zăpadă, încep să devină verzi. Oamenii de știință au observat o creștere alarmantă a vegetației, în special mușchi, pe Peninsula Antarctică, o regiune afectată de încălzirea rapidă. Studiul, publicat în revista Nature Geoscience, arată că vegetația a crescut de peste 10 ori în ultimele patru decenii, pe măsură ce temperaturile din această zonă au crescut cu mult peste media globală.

Vezi și: Pământul a depășit 7 din cele 9 limite critice pentru mediu, cu oceanele în pragul unui colaps ecologic, arată un nou raport

Transformarea Antarcticii: Vegetația câștigă teren

Imaginile din satelit și datele colectate de echipe de cercetători de la universitățile din Exeter, Hertfordshire și British Antarctic Survey au analizat extinderea vegetației pe Peninsula Antarctică, care s-a încălzit mult mai rapid decât alte regiuni. Până în 2021, vegetația acoperea aproape 5 mile pătrate, față de mai puțin de 0,4 mile pătrate în 1986.

„Descoperirile noastre confirmă că influența schimbărilor climatice antropice se extinde chiar și în cele mai izolate regiuni ale planetei”, a declarat Thomas Roland pentru CNN, autor al studiului și specialist în mediu la Universitatea din Exeter. „Chiar și pe această peninsulă extrem de izolată, transformările sunt vizibile din spațiu”, a adăugat el.

Vegetație crescând pe Insula Green din Peninsula Antarctică, o zonă care se încălzește mult mai rapid decât media globală. (Foto: Matt Amesbury/CNN)

Efectele dramatice ale schimbărilor climatice

Antarctica, recunoscută drept cel mai rece loc de pe Pământ, a fost martora unor evenimente de încălzire extremă. Temperaturile din timpul verii au urcat până la 50°F peste normalul climatologic, înregistrând valori record. Cercetătorii avertizează că, pe măsură ce încălzirea globală continuă, această „înverzire” a Antarcticii va deveni tot mai frecventă.

În plus, pericolul plantelor invazive crește, deoarece turiștii, cercetătorii și migrația păsărilor ar putea introduce noi specii în ecosistem. „Aceste schimbări riscă să transforme complet peisajul iconic al Antarcticii”, a avertizat Olly Bartlett, lector la Universitatea Hertfordshire.

O parte a Insulei Barrientos, care a fost acaparată de vegetație. (Foto: Dan Charman/CNN)

Următorii pași în cercetare

Matthew Davey, expert în ecologia plantelor polare, a subliniat că studiul reprezintă un progres important în înțelegerea răspândirii vegetației în Antarctica. „Această creștere semnificativă a vegetației, deși înceată, indică o tendință clară”, a spus Davey. Următoarea etapă a cercetărilor se va concentra pe colonizarea terenurilor expuse de retragerea ghețarilor, pe măsură ce clima continuă să se încălzească.

Pe măsură ce ghețarii se retrag și noi suprafețe devin accesibile, oamenii de știință vor analiza cum plantele se adaptează și ocupă aceste noi spații, schimbând permanent peisajul Antarcticii.