O descoperire revoluționară: Cavități uriașe găsite sub suprafața Lunii. Ce secrete ascund

de: Ozana Mazilu
21 07. 2024

O echipă de cercetători de la Universitatea din Trento, Italia, a detectat existența unor cavități uriașe sub suprafața Lunii, confirmând astfel o teorie veche de peste 50 de ani.

„Aceste peșteri au fost teoretizate de mai bine de 50 de ani, dar este pentru prima dată când am demonstrat existența lor”, a declarat profesorul Lorenzo Bruzzone, coautor al unui nou studiu publicat în revista Nature Astronomy.

Prima dovadă directă a existenței tuburilor de lavă

De la misiunile Apollo de acum mai bine de jumătate de secol, oamenii de știință au suspectat că suprafața lunară este străbătută de o rețea vastă de tuneluri. Până acum, însă, nu au reușit să confirme definitiv existența acestora.

Cercetătorii de la Universitatea din Trento au folosit instrumente avansate de analiză a datelor pentru a examina reflexiile radar și au oferit „prima dovadă directă a unui tub de lavă accesibil sub suprafața Lunii”, conform profesorului Lorenzo Bruzzone.

Potențialul pentru baze lunare permanente

Studiul subliniază potențialul acestor tuneluri pentru construirea unor baze permanente pe Lună. Una dintre cavități, care măsoară cel puțin 100 de metri adâncime, ar putea proteja astronauții de radiații, fluctuații extreme de temperatură și ploi de micrometeoriți, oferind astfel un loc sigur pentru stabilirea unei prezențe umane pe termen lung pe Lună.

Bruzzone și colegul său, profesorul asistent Leonardo Carrer, au folosit date radar colectate de Orbiterul de Recunoaștere Lunară al NASA în 2010 pentru a investiga sub suprafața Mare Tranquilitatis, un bazin masiv format prin fluxuri de lavă, care a fost locul de aterizare al misiunii Apollo 11, prima misiune cu echipaj uman pe suprafața lunară, acum 55 de ani.

„Ani mai târziu, am reanalizat aceste date cu tehnici complexe de procesare a semnalului pe care le-am dezvoltat recent și am descoperit reflexii radar din zona gropii care sunt cel mai bine explicate printr-un conduct subteran”, a explicat Bruzzone.

„Mulțumită analizei datelor, am reușit să creăm un model al unei porțiuni din conducta”, a adăugat Carrer. „Cea mai probabilă explicație pentru observațiile noastre este un tub de lavă gol”.

Cavitatea identificată are o mică deschidere către suprafață, care duce la un podea înclinat dedesubt și datează de milioane până la miliarde de ani, când lava curgătoare a săpat găuri prin suprafața Lunii.

Cercetătorii sunt încrezători că studiul lor ar putea sprijini eforturile de stabilire a unei baze lunare. „La urma urmei, viața pe Pământ a început în peșteri, așa că este logic ca oamenii să poată locui în peșteri pe Lună,” a declarat Carrer pentru BBC.

Planuri pentru viitor

Oamenii de știință speră să trimită roboți sau drone pe Lună pentru a explora aceste tuburi de lavă și a determina dacă sunt adecvate pentru locuirea umană. Alte cercetări sugerează că unele dintre aceste tuneluri au temperaturi constante de aproximativ 17 grade Celsius, ceea ce le-ar face locuri ideale pentru adăpost.

Nu doar SUA, ci și China investighează fezabilitatea construirii unei baze în interiorul unuia dintre aceste tuburi de lavă, un semn clar că competiția pentru explorarea și colonizarea Lunii este în plină desfășurare.