Numărul prosumatorilor din România, de trei ori mai mare într-un an. Consecințele mai puțin știute ale Casa Verde Fotovoltaice, avertismentul ANRE despre furnizori

de: Alexandru Puiu
29 06. 2024

În ultimul an, numărul prosumatorilor din România a crescut spectaculos, de trei ori mai mare comparativ cu anul anterior. Potrivit datelor Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), la finele lunii aprilie 2024, s-a ajuns la un număr de 129.736 prosumatori, cu 1.707 MW instalați. Această creștere semnificativă este atât o dovadă a interesului crescut pentru sursele de energie regenerabilă, cât și un rezultat al programului Casa Verde Fotovoltaice.

Creșterea numărului de prosumatori

La începutul anului 2023, România avea doar 478 MW instalați. În prezent, din cei 1.707 MW instalați, 1.100 MW sunt instalați de persoane juridice, restul de persoane fizice. Se estimează că până la finalul anului 2024, numărul prosumatorilor va ajunge la 200.000, cu 2.000 MW instalați. Ion Dumitru, director în cadrul ANRE, a subliniat aceste cifre impresionante la forumul FOREN 2024, evidențiind creșterea semnificativă a interesului pentru producerea de energie verde.

Operatorii de distribuție, precum Distribuție Oltenia, DEER și Rețele Electrice Banat, se confruntă cu provocări majore în gestionarea acestui număr mare de prosumatori. Este necesară flexibilizarea rețelelor pentru a le transforma în rețele inteligente și intensificarea procesului de digitalizare, mai ales în zonele de joasă și medie tensiune.

Provocările și avertismentele ANRE

Directorul ANRE a subliniat provocările viitoare, printre care se numără obligativitatea emiterii lunare a facturilor pentru prosumatori, instalarea de contoare la locul de producere și la locul de consum și reducerea dezechilibrelor. Una dintre cele mai mari provocări este prognozarea corectă a producției prosumatorilor. Valeriu Binig, Director PPC România, a explicat că Transelectrica poate prognoza consumul, dar nu și cererea specifică a prosumatorilor.

De asemenea, Binig a semnalat că orice formă de compensare cantitativă între KWh livrat de prosumator și KWh livrat de furnizor induce o pierdere financiară pentru furnizor. Este necesar să se treacă la compensarea valorică, iar furnizorii ar trebui să aibă libertatea de a oferta prosumatorilor un preț de furnizare a energiei și un preț de achiziție, permițând prosumatorilor să aleagă cea mai bună ofertă.

Soluții pentru o gestionare eficientă

Pentru a face față creșterii numărului de prosumatori și pentru a asigura o gestionare eficientă a rețelelor, sunt necesare investiții semnificative în infrastructură. Eugen Butoarcă, Director General Distribuție Energie Oltenia, a subliniat necesitatea de a flexibiliza și crește capacitatea de preluare a excesului de energie verde, de a accelera contorizarea inteligentă și de a crește autoconsumul.

Implementarea unor sisteme de tip Virtual Power Plant (VPP) pentru monitorizarea și controlul agregat al micilor producători și consumatorilor dispecerizabili este o soluție viabilă, însă necesită investiții considerabile. Gabriel Gheorghe, Directorul Diviziei Strategie – Planificare în cadrul DEER, a subliniat importanța acestor investiții și provocările legate de resursele financiare, umane și de timp.

Poziția Asociației Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (APCE)

APCE subliniază că nimeni nu poate prezice necesarul energetic al unui prosumator și că instalarea etapizată a unui sistem fotovoltaic nu ar trebui condiționată, în afara acordului de racordare la rețea. Este important ca prosumatorii să își maximizeze sistemele pentru a-și satisface nevoile energetice viitoare.

În concluzie, creșterea rapidă a numărului de prosumatori în România aduce atât oportunități, cât și provocări semnificative. Este esențial ca legislația și infrastructura să se adapteze pentru a susține această tranziție către surse de energie regenerabilă, asigurând în același timp stabilitatea și eficiența sistemului energetic național.