Noul val de scumpiri care îi lovește pe români, consecința ”ieftinirii” impuse de Guvern. Ce trebuie să știi despre plafonarea prețurilor

de: Alexandru Puiu
11 11. 2024

Produsele procesate în România vor avea adaosul comercial plafonat, însă această măsură, anunțată de ministrul Agriculturii Florin Barbu, nu este motiv de sărbătoare pentru consumatori sau producători. Analistul economic Adrian Negrescu avertizează că, deși plafonarea adaosului comercial ar putea părea o soluție bună pe termen scurt pentru a tempera creșterea prețurilor, pe termen mediu și lung consecințele vor fi nefaste pentru economia românească. Măsura ar putea stimula importurile și ar putea pune mari dificultăți producătorilor autohtoni, ceea ce va duce în final la prețuri mai mari și la o scădere a producției interne.

Negrescu explică faptul că limitarea adaosului comercial la produsele alimentare autohtone va lovi direct în producătorii locali, care se vor confrunta cu reducerea profitului, ceea ce va duce la o diminuare a investițiilor în utilaje și modernizare. În plus, lipsa investițiilor înseamnă pierderea competitivității, iar unii producători ar putea chiar să fie nevoiți să își închidă afacerile, ceea ce ar duce la disponibilizări și creșterea șomajului în industria agroalimentară.

Importurile vor crește, marfa românească va dispărea

Pe lângă efectele negative asupra producătorilor locali, plafonarea adaosului comercial va stimula importurile. Cum marfa importată nu este afectată de aceleași reglementări, aceasta va deveni mai competitivă în comparație cu produsele autohtone. Adrian Negrescu atrage atenția că singurii care vor avea de câștigat din această măsură vor fi importatorii, care vor aduce pe piață produse mai ieftine din țări unde producătorii nu sunt împovărați de taxe și reglementări similare. Astfel, piața din România va fi inundată de produse din import, ceea ce va adânci și mai mult deficitul balanței comerciale.

„De câștigat câștigă importatorii”, spune Negrescu, explicând că dezechilibrul economic creat va afecta și mai mult economia românească. Producătorii locali, deja vulnerabili, se vor confrunta cu o competiție neloială, ceea ce va duce la o scădere a producției interne și, implicit, la o creștere a dependenței de importuri. Acesta este un scenariu periculos pentru o țară care produce deja puțin și importă mult, fapt care va agrava instabilitatea economică.

Plafonarea adaosului nu aduce scăderi reale de preț

Adrian Negrescu mai atrage atenția că plafonarea adaosului comercial nu va avea efectul dorit de guvernanți. Scopul măsurii era de a reduce prețurile, dar, în realitate, măsura va contribui la creșterea acestora. Negrescu remarcă faptul că măsuri similare luate în trecut au avut efectul invers: marile lanțuri de supermarketuri au redus prețul la anumite produse de bază, dar au crescut prețurile altor produse pentru a-și recupera pierderile, ceea ce a dus la o creștere generalizată a prețurilor. Inflația ridicată și taxarea suplimentară a companiilor mici și mijlocii vor alimenta și mai mult această creștere a prețurilor, fără să ofere niciun beneficiu real consumatorilor.

În concluzie, măsurile de plafonare a adaosului comercial sunt doar o soluție temporară care nu rezolvă problema de fond a prețurilor mari și a inflației. În loc să stabilizeze piața, ele contribuie la o instabilitate mai mare, punând presiune asupra producătorilor locali și stimulând importurile.