Noul program Rabla pentru români, vouchere de până la 44.000 de euro până la 28 noiembrie. Așa îți schimbi tractorul și utilajele

de: Alexandru Puiu
18 11. 2024

Programul „Rabla pentru tractoare” este gata să dea startul săptămâna viitoare, oferind fermierilor români o oportunitate excelentă de a moderniza parcul de utilaje agricole. Acesta este un proiect destinat modernizării utilajelor agricole, încurajând fermierii să scape de vechile tractoare și să achiziționeze echipamente mai performante și mai ecologice. Proiectul are ca scop principal înlocuirea echipamentelor agricole ineficiente cu altele noi, și vine în sprijinul fermierilor, atât a celor consacrați, cât și a tinerei generații de agricultori.

Prima etapă a programului presupune înscrierea firmelor de la care fermierii vor putea achiziționa echipamentele agricole noi. Această sesiune de înscriere este deschisă până pe 28 noiembrie 2024, iar după încheierea acestei faze, fermierii, fie persoane fizice, fie juridice, se vor putea înscrie în program prin intermediul dealerilor validați. Fermierii interesați sunt sfătuiți să consulte site-ul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) pentru detalii complete despre condițiile de participare și pașii necesari înscrierii.

Cum funcționează și cât poți obține

Valoarea maximă a achiziției prin program este de 55.000 de euro, din care 65% va fi acoperit de voucherul acordat. Acest lucru înseamnă că fermierii pot beneficia de un voucher de până la 44.000 de euro pentru achiziția de tractoare sau alte echipamente agricole. Bugetul total alocat programului este de 500 de milioane de lei, iar procentajul finanțării poate ajunge până la 80% în cazul tinerilor fermieri cu vârste de până la 40 de ani. Aceasta reprezintă o oportunitate extraordinară pentru cei care doresc să-și îmbunătățească productivitatea și să reducă costurile de operare prin echipamente agricole de ultimă generație.

Pentru a aplica, fermierii trebuie să fie pregătiți cu un certificat de atestare fiscală, atestatul de producător și cererea de finanțare. Procesul presupune casarea unui tractor vechi, iar cu voucherul primit, fermierii pot merge la dealerul autorizat pentru a achiziționa noul utilaj. Ulterior, dealerul va depune decontul la AFM pentru recuperarea sumei acoperite de voucher.

Beneficii pentru fermieri și mediul înconjurător

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că este bucuros că, spre deosebire de alte programe, precum finanțarea pentru panouri fotovoltaice care sunt adesea importate, în cazul tractoarelor și al utilajelor agricole există producători locali. Aceasta înseamnă că echipamentele achiziționate prin programul „Rabla pentru tractoare” ar putea fi produse chiar în România, susținând astfel industria națională și economia locală.

Programul nu doar că oferă fermierilor o oportunitate semnificativă de modernizare, dar contribuie și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, deoarece noile echipamente sunt mai eficiente din punct de vedere energetic și mai prietenoase cu mediul. Este un pas important spre o agricultură sustenabilă și modernă în România, care să poată concura la nivel european, oferind fermierilor români avantajele tehnologice necesare într-o piață competitivă.