Noile aplicații care vor ține loc de Messenger și WhatsApp, detaliate de Meta. Cum vei socializa cu prietenii pe internet

de: Ozana Mazilu
08 03. 2024

Meta explică modul în care aplicațiile terță parte se vor conecta la Messenger și WhatsApp. Serviciile externe vor trebui probabil să adopte același protocol pe care Signal îl folosește pentru criptarea end-to-end.

Ce a declarat Meta

Meta a dezvăluit mai multe detalii despre modul în care aplicațiile de mesagerie terță parte pot fi interoperabile cu WhatsApp și Messenger. Companiei i se cere să-și deschidă aplicațiile într-o anumită măsură pentru a respecta Digital Markets Act (DMA), o nouă lege a Uniunii Europene care intră în vigoare în această săptămână.

„Credem că cea mai bună modalitate de a oferi interoperabilitate este printr-o soluție care se bazează pe arhitectura client/server existentă a Meta”, a scris Meta într-o postare pe blog.

„Abordarea pe care am adoptat-o în ceea ce privește implementarea interoperabilității este cea mai bună modalitate de a îndeplini cerințele DMA, creând, în același timp, o abordare viabilă pentru furnizorii terți interesați să devină interoperabili cu Meta și să maximizeze securitatea și confidențialitatea utilizatorilor”.

Meta spune că lucrează la interoperabilitate cu Comisia Europeană de aproape doi ani. Pentru început, interoperabilitatea va trebui să accepte mesaje bazate pe text și capacitatea de a partaja imagini, note vocale, videoclipuri și alte fișiere. În viitor, Meta va trebui să activeze chat-urile de grup și apelurile între WhatsApp și Messenger și aplicațiile terțe.

Deocamdată, dezvoltatorii terți vor trebui probabil să folosească protocolul Signal pentru a se conecta la Messenger și WhatsApp. Meta folosește acel protocol pentru criptarea end-to-end (E2EE) pentru ambele aplicații, „deoarece reprezintă standardul de aur actual pentru chat-urile E2EE”. Dezvoltatorii vor avea opțiunea de a folosi un protocol compatibil, dar numai „dacă sunt capabili să demonstreze că oferă aceleași garanții de securitate ca Signal”.

Cum rămâne cu securitatea mesajelor?

Meta notează că atunci când vine vorba de mesagerie în întregime în cadrul ecosistemelor WhatsApp și Messenger, controlează atât clienții expeditori, cât și cei care primesc. În astfel de cazuri, poate afirma că numai expeditorul și destinatarii vizați vor putea vedea mesajele.

Cu toate acestea, a adăugat că „deși am construit o soluție sigură pentru interoperabilitate care utilizează criptarea protocolului Signal pentru a proteja mesajele în tranzit, fără proprietatea ambilor clienți (puncte finale) nu putem garanta ce face un furnizor terță parte cu mesajele trimise sau primite și, prin urmare, nu putem face aceeași promisiune”. Ca atare, Meta indică faptul că mesajele care provin de la sau sunt trimise către o aplicație terță parte pot să nu fie la fel de sigure ca cele care rămân complet în propriul ecosistem.

Dezvoltatorii care își conectează aplicațiile la WhatsApp și Messenger vor trebui să găzduiască fișiere media pe care le trimit către platformele Meta pe propriile servere. WhatsApp sau Messenger vor descărca apoi media de pe media printr-un serviciu de proxy Meta.

Pentru a permite interoperabilitatea, producătorii de aplicații de mesagerie terță parte vor trebui să semneze un acord cu Meta. Compania observă că trebuie să fie pregătită pentru a activa interoperabilitatea cu un alt serviciu în termen de trei luni de la primirea unei solicitări, deși „poate dura mai mult până când funcționalitatea este gata pentru utilizare publică”.