Noi pensii speciale introduse în România, s-a promulgat legea de către Klaus Iohannis. Cine sunt privilegiații, cum se calculează sumele fabuloase
Pentru că se pare că nu există suficient de multe pensii speciale în România, tocmai a fost definită o nouă categorie de beneficiari ai pensiilor de serviciu de către Klaus Iohannis prin promulgarea unei noi legi.
Noua lege definește particularitățile unei pensii de serviciu pentru grefieri și alte categorii de personal care ocupă funcții de specialitate în cadrul instanțelor judecătorești, al Parchetelor de pe lângă acestea și al Institului Național de Expertize Criminalistice. Documentul legislativ a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis și urmează să-și facă simțite efectele în piață după publicarea în Monitorul Oficial.
Citește și: O nouă pensie în România, votată în Parlament. Cine sunt privilegiații care primesc sume fabuloase
Cum se calculează noile pensii speciale din România
După cum se arată în legea privind statutul grefierilor și al altor categorii de personal care ocupă funcții de specialitate în cadrul instanțelor judecătorești, Parchetelor de pe lângă acestea și al Institutului Național de Expertize Criminalistice, toți angajații menționați cu cel puțin 25 de ani de experiență în specialitatea respectivă pot beneficia de pensie de serviciu la împlinirea vârstei standard de pensionare. Aceasta este calculată în cuantum de 80% din media indemnizațiilor brute lunare și a sporurilor avute în ultimele 48 de luni consecutive de activitate.
Merită avut în vedere că, în conformitate cu amendamentele adoptate de Senat pe acest subiect, personalul cu o vechime în specialitate între 20 și 25 de ani poate beneficia și el de pensii de serviciu, dar cu un cuantum micșorat cu 1% pentru fiecare an care lipsește din vechimea în specialitate integrală. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate depăși 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării, cum se întâmplă de foarte mulți ani în cazul magistraților, judecători și procurori.
Citește și: “Reducerea” cheltuielilor la stat vine cu noi angajări. Cum vrea Guvernul să facă economie, de fapt
Cum se numesc grefierii în România
În primul rând, pentru a devenit grefier judiciar, condiția necesară include o vechime de cel puțin trei ani în funcția de grefier de ședință, de grefier principal sau de grefier cu studii superioare juridice, indiferent de instanță sau Parchet. Recrutarea pentru posturile de grefier judiciar se va face prin concurs organizat la nivel național de Consiliul Superior al Magistraturii, prin Școala Națională de Grefieri. Organizațiile sindicale reprezentative în domeniu pot participa la desfășurarea concursului în calitate de observatori.