Noi majorări salariale la bugetari, confirmate oficial. Cresc salariile cu 15% pentru angajații din Sănătate, în două tranșe

de: Alexandru Puiu
06 02. 2024

Angajații din sistemul de sănătate din România se pot aștepta la o creștere substanțială a salariilor lor, după cum au anunțat reprezentanții Federației sindicale Sanitas.

În urma negocierilor desfășurate la Palatul Victoria, s-a ajuns la un acord privind majorarea salariilor de bază cu 15% în două tranșe, în lunile martie și iunie, adițional la majorarea de 5% acordată deja întregului sector bugetar de la 1 ianuarie 2024.

Citește și: Armata, Sănătatea și Educația, sabotate de Guvernul Ciolacu. Ce a făcut cu 32 de miliarde de lei liderul PSD

Majorarea salarială, confirmată oficial

Această creștere salarială vine în contextul discuțiilor continue între reprezentanții sindicatelor și guvern, cu scopul de a ajunge la o înțelegere privind condițiile salariale pentru angajații din sănătate. Leonard Bărăscu, președintele Sanitas, a subliniat că, deși încă se caută date concrete de la diferite ministere pentru a stabili numărul exact de beneficiari și sumele totale implicate, promisiunea guvernului de a majora salariile cu un total de 20% este fermă.

„Am continuat discuţiile începute săptămâna trecută şi acum două săptămâni, ne-am mutat, între timp, la ministere, tot căutăm date în continuare. Nu avem astăzi nimic cert să vă spunem decât că discuţiile continuă. Sunt multe date de aflat pe care încă nu le avem de la celelalte ministere, câţi oameni sunt, câte persoane vor trebui să primească. Nu avem nici sume totale de bani în care să zici să te încadrezi sau să creezi acel 20% cât ar fi la fiecare. Şi aşteptăm acele comisii pe care le-am înfiinţat, a fost, deja, una la Ministerul Sănătăţii. Important este că vom primi acei 15% plus 5% care, deja, merg de la 1 ianuarie. Deci, salariile de bază vor creşte în următoarea perioadă cu cei 5% pe care i-au dat de la început, plus 15% pe care ni i-a promis Guvernul”, a declarat Bărăscu.

În ciuda confuziei legate de termenul de „anvelopă salarială”, Bărăscu a clarificat că majorarea de 5% deja aplicată și cele două tranșe ulterioare de 15% se referă strict la salariul de bază și vor beneficia de această creștere toți angajații din sector, inclusiv cei din asistența socială.

Citește și: Care vor fi joburile viitorului: Unde să te angajezi, domeniile cu cele mai multe locuri de muncă în următorii ani

Cum se majorează salariile din Sănătate

Tranșele de majorare sunt deja stabilite pentru lunile martie și iunie, cu detalii suplimentare urmând să fie clarificate în funcție de impactul financiar și de datele precise legate de numărul de angajați din sistemul sanitar. În acest moment, sindicatele au acces la date doar din instituțiile subordonate Ministerului Sănătății și spitalele locale, în timp ce informațiile privind restul angajaților din sănătate, aproximativ 20.000 de persoane, încă sunt în curs de colectare.

„Tranşele sunt bătute în cuie, martie şi iunie. E un lucru pe care l-am tranşat acum. Am spus că sunt două tranşe, nu neapărat egale. Este important să vedem impactul. Nu avem toate datele la momentul acesta, sistemul sanitar e mare. Avem doar datele din subordonatele Ministerului Sănătăţii şi spitalele subordonate autorităţilor locale. Nu avem celelalte date, care însumează aproape 20.000 de oameni”, a transmis Iulia Pope, prim-vicepreședintele Sanitas.

Această majorare salarială reprezintă o victorie importantă pentru sindicate și un pas înainte în îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru profesioniștii din sănătate. Aceasta subliniază recunoașterea eforturilor și dedicării acestora într-un sector vital pentru societate. Angajații din sănătate și-au exprimat speranța că această creștere va contribui la ameliorarea standardelor de viață și la reducerea deficitului de personal prin retenția și atragerea de noi talente în domeniu.