Neuralink implantează cu succes un cip în creierul celui de-al doilea pacient

de: Ozana Mazilu
06 08. 2024

Compania Neuralink, fondată de Elon Musk, a reușit să implanteze cu succes un cip în creierul celui de-al doilea pacient, ca parte a testelor clinice timpurii, a anunțat Musk într-un interviu cu podcast-ul lui Lex Fridman, recent. Detaliile despre data operației sau identitatea pacientului nu au fost dezvăluite de companie, conform Reuters.

Ce spune Elon Musk despre Neuralink

Elon Musk a menționat că 400 dintre cei 1.024 de electrozi implantați în creierul celui de-al doilea pacient funcționează.

„Nu vreau să aduc ghinion, dar pare să fi mers extrem de bine”, a declarat el. „Există o mulțime de semnale, o mulțime de electrozi. Funcționează foarte bine”.

Cipul dezvoltat de Neuralink permite pacienților cu leziuni ale măduvei spinării să joace jocuri video, să folosească internetul și să controleze dispozitive electronice doar prin gânduri. În mai, compania a anunțat că „acceptă aplicații pentru al doilea participant” în cadrul testelor, după ce a primit aprobarea FDA.

Primul pacient căruia i-a fost implantat dispozitivul Neuralink, Nolan Arbaugh, a descris intervenția chirurgicală ca fiind „foarte ușoară”. Într-o demonstrație, compania a arătat cum Arbaugh a reușit să miște un cursor pe ecranul unui laptop, să pună pe pauză un dispozitiv de muzică și să joace șah și Civilization VI doar prin puterea gândului.

Există și probleme

Arbaugh a participat și el la podcast-ul maraton cu Musk și Fridman, unde a explicat că dispozitivul îi permite să facă aproape orice pe un ecran de computer doar prin gândire, reducându-i dependența de îngrijitori.

Cu toate acestea, după operație au apărut unele probleme când o parte dintre electrozi s-au retras din creier. Problema a fost parțial remediată ulterior prin modificarea algoritmului pentru a face implanturile mai sensibile. Neuralink a informat FDA că în cadrul celei de-a doua proceduri, firele implantului vor fi plasate mai adânc în creierul pacientului pentru a preveni mișcarea lor.

Deși compania a fost anterior criticată pentru practicile sale de testare pe animale, Neuralink a declarat că peste 1.000 de voluntari s-au înscris pentru a participa la al doilea test chirurgical. Musk a afirmat că se așteaptă ca Neuralink să implanteze cipurile sale în până la opt pacienți suplimentari până la sfârșitul anului 2024.