NASA are planuri mari. Vrea să ajungă direct pe Soare, cum va face asta, de fapt
Sonda solară Parker a NASA este programată să treacă pe lângă Soare în acest an, într-un moment de referință pentru explorarea spațiului cosmic.
Sonda care sfidează limitele imposibilului
Lansată pe 12 august 2018, această sondă urmează să treacă pe lângă Soare la o viteză de 195 km/s în data de 24 decembrie 2024, conform informațiilor BBC.
NASA o descrie ca pe o misiune de „a atinge Soarele”, având ca scop obținerea „primei noastre din atmosfera unei stele”.
„Practic, aproape că aterizăm pe o stea” a spus Nour Raouafi, unul dintre oamenii de știință implicați în proiect, pentru BBC.
„Pentru întreaga umanitate, acest lucru va fi o realizare monumentală. Este echivalent cu aterizarea pe Lună din 1969”, a adăugat el.
Vezi și: Hubble, încă relevant pentru NASA. Descoperirea impresionantă care pune galaxia într-o nouă lumină
Misiunea NASA, extrem de importantă pentru umanitate
Misiunea își propune să nîi ajute pe oamenii de știință ssă înțeleagă mai profund Soarele, sonda orbitând mai aproape de suprafața Soarelui decât oricare alta înainte și în interiorul orbitei planetei Mercur, conform NASA.
Sonda adună măsurători și imagini pentru a ajuta oamenii de știință să afle mai multe despre originea vântului solar și modul în care acesta evoluează.
De asemenea, contribuie „esențial la prognozarea schimbărilor în mediul spațial care afectează viața și tehnologia pe Pământ”.
Sonda va întâmpina temperaturi și radiații extreme în călătoria sa, zburând „de peste șapte ori mai aproape de Soare decât orice altă navă spațială”.
Dr. Nicky Fox, lider științific al NASA, a declarat pentru BBC că nu se știe ce se va descoperi în această misiune.
„Presupun că vom detecta o mulțime de tipuri diferite de unde care ar indica o combinație de procese despre care oamenii au discutat ani de zile”, a adăugat aceasta.