Misterul Castelului Bran: Adevărul despre legenda lui Vlad Țepeș și locuința adevărată a Domnitorului însetat de sânge

de: Ozana Mazilu
17 01. 2024

Castelul Bran, situat în inima Munților Carpați din România, este cunoscut în întreaga lume drept „Castelul lui Dracula”. Însă, în ciuda legendei care îl leagă de Vlad Țepeș, cunoscut și sub numele de Vlad Dracula, adevărul despre locuința acestui domnitor nu se ascunde în umbra poveștilor întunecate. În acest articol, vom dezvălui misterul care înconjoară Castelul Bran și vom explora unde a trăit cu adevărat legendarul Vlad Țepeș.

Legendele și realitatea Castelului Bran

De-a lungul timpului, Castelul Bran a fost asociat cu vampiri, mister și mituri despre sângele înghețat. Cu toate acestea, cercetările arheologice și istorice demonstrează că Castelul Bran a avut un rol predominant în apărarea graniței sudice a Transilvaniei încă din secolul al XIV-lea, în timpul domniei lui Ludovic I al Ungariei. Vlad Țepeș, care a trăit în secolul al XV-lea, nu a avut nicio legătură documentată cu acest castel.

Castelul Bran

Vezi și: Prima iubire a nemilosului Vlad Țepeș i-a dăruit cinci copii. Cine a fost Katharina, cum s-a încheiat povestea lor [VIDEO]

Miturile despre Vlad Țepeș și Castelul Bran

Viața și personalitatea lui Țepeș-Vodă continuă să ofere surprize. Asociat contelui Dracula, vampirul însetat de sânge, odată cu romanul lui Bram Stocker, fostul domnitor al Țării Românești a ajuns un brand internațional.

Domnitorul Țepeș a intrat, într-un fel, în nemurire, odată cu asocierea sa cu imaginea sângerosului conte-vampir Dracula, personajul din cartea lui Bram Stocker, apărută în 1897. Dar chiar și la aproape 550 de la moartea sa, în 1476, fostul domnitor rămâne o sursă de secrete ce abia acum par să iasă la lumină.

Vezi și: Vlad Țepes și lacrimile de sânge, confirmate de cercetători. Condiția unică a domnitorului român care îl apropie de Dracula

Una dintre cele mai răspândite legende este că Vlad Țepeș a locuit în Castelul Bran și că acesta a fost locul unde a săvârșit acte sângeroase. Cu toate acestea, istoricii resping această idee, susținând că domnitorul Țepeș a avut puține legături cu această fortificație. Mai mult, nu există dovezi concrete că Vlad Țepeș ar fi vreodată locuit în Castelul Bran.

Vlad Țepeș, domnitorul Țării Românești

Vezi și: Detaliul mai puțin știut despre Vlad Țepeș care îți va schimba părerea despre inspirația pentru Dracula. Ce mânca, de fapt

Unde a trăit cu adevărat Vlad Țepeș?

Contrar miturilor, Vlad Țepeș și-a petrecut cea mai mare parte a vieții sale în Țara Românească, cu capitala la Târgoviște. Acesta a fost locul în care a domnit și a pus în aplicare celebrele metode de pedeapsă, cunoscute sub numele de „țepe”, pentru a-și menține autoritatea. De asemenea, Vlad Țepeș a trăit și în cetatea Poienari, o fortăreață situată pe Valea Argeșului, pe care a reconstruit-o pentru a-și întări poziția în regiune.

Vezi și: Vlad Țepeș își justifică supranumele de Dracula. Descoperirea fascinantă a cercetătorilor despre fostul voievod al Țării Românești, studiul a fost făcut pe scrisorile trimise de acesta

Așadar, deși Castelul Bran rămâne o bijuterie arhitectonică și o destinație turistică populară, legătura cu Vlad Țepeș este mai mult o legendă decât un fapt istoric. Adevărul despre locuința domnitorului este înrădăcinat în Țara Românească, în cetățile sale de pe Valea Argeșului și în capitala Târgoviște. Este esențial să separăm faptele istorice de miturile create în jurul personajului lui Vlad Țepeș și să apreciem contribuția sa la istoria României într-un context corect și obiectiv.

Domnitorul a intrat în conștiința publicului larg prin renumele adus de cartea lui Bram Stocker, „Dracula”, apărută în 1897 și care i-a creat nedreapta, dar populara reputație de vampir. Domnitorul Țării Românești este, poate, cel mai cunoscut domnitor român din toate timpurile, faima sa ajungând la nivel mondial datorită asocierii cu vampirul Dracula.