Minunea făcută de Iisus cu peștii, explicată de oamenii de știință: un fenomen natural din Marea Galileei ar putea dezvălui adevărul din spatele ”miracolelor” biblice

de: Cojocaru Cristian
02 11. 2024
Cum ar putea fi explicată ”minunea” pe care Iisus ar fi făcut-o cu peștii.

Oamenii de știință de la Laboratorul Limnologic Kinneret din Israel au descoperit o posibilă explicație pentru una dintre cele mai cunoscute minuni ale lui Iisus, relatată în Biblie: pescuirea miraculoasă. Fenomenul natural observat de cercetători în Lacul Kinneret (Marea Galileei) ar putea explica modul în care, conform textelor biblice, Iisus a reușit să umple plasele goale ale pescarilor cu o captură impresionantă, scrie Dailybusiness.

Cum ar putea fi explicate ”miracolele” din Biblie

În Noul Testament sunt menționate două episoade în care Iisus a intervenit miraculos, transformând eșecurile pescarilor în succes, iar marea captură a alimentat comunitatea pentru zile întregi.

Însă studiul recent sugerează că această „minune” ar putea fi rezultatul unui fenomen natural sezonier specific Lacului Kinneret.

Oxigenul scăzut din Marea Galileei și fenomenele care favorizează peștii morți. Cercetătorii israelieni au descoperit că, în anumite perioade ale anului, în Lacul Kinneret apare un deficit de oxigen în apele de adâncime, cauzat de înflorirea fitoplanctonului.

Fitoplanctonul, prin dezvoltarea excesivă, reduce cantitatea de oxigen disponibilă în apă, cauzând moartea peștilor prin sufocare. Astfel, peștii morți se ridică la suprafață și se adună aproape de mal, oferind o oportunitate unică pescarilor de a-i aduna cu ușurință.

Fenomenul a fost observat pentru prima dată în 2012, când mii de pești morți s-au întins pe o suprafață de aproximativ patru kilometri de-a lungul țărmului lacului.

Cercetătorii au analizat structura termică a apei și au plasat senzori pentru a măsura nivelurile de oxigen și viteza vântului. Concluziile au indicat că stratificarea termică și lipsa oxigenului pot crea condiții prielnice pentru un fenomen de „pescuire” în masă, asemenea celui descris în Biblie.

Cum influențează acest fenomen percepția asupra miracolului biblic

Studiul sugerează că miracolele descrise în Evangheliile lui Luca și Ioan ar putea fi explicate prin acest fenomen natural. În relatarea biblică, Iisus îi îndeamnă pe pescari să-și arunce plasele din nou, după o noapte fără succes, iar rezultatul este o captură atât de mare încât plasele abia fac față.

În alt episod, după învierea sa, Iisus le spune discipolilor să arunce plasa de pe partea dreaptă a bărcii, ceea ce le aduce din nou o captură impresionantă.

Pentru cercetătorii implicați, legătura dintre fenomenul din 2012 și relatarea biblică este semnificativă. Yael Amitai, limnolog la laboratorul Kinneret, explică:

„Lacul Kinneret este stratificat din punct de vedere termic, cu un strat superior cald și oxigenat și un strat inferior rece și lipsit de oxigen.”

Această configurație permite apariția perioadică a unui fenomen de „anoxie”, când întregul bazin inferior al lacului devine practic lipsit de oxigen, ceea ce duce la moartea peștilor pe scară largă.

Fenomenul de stratificare termică apare de două ori pe an, în lunile martie și aprilie, atunci când apa caldă de la suprafață se amestecă cu apa rece de dedesubt, generând o lipsă de oxigen care afectează întreaga comunitate acvatică.

Implicații culturale și spirituale ale studiului

Această descoperire nu contestă importanța spirituală a miracolelor biblice, ci oferă o perspectivă alternativă pentru a le înțelege. Pe de o parte, credincioșii pot interpreta acest fenomen ca pe o coincidență sau ca pe o manifestare divină prin natură.

Pe de altă parte, cercetătorii văd în aceasta o confirmare a faptului că multe evenimente istorice și culturale pot fi legate de fenomene naturale rare, dar explicabile.

De asemenea, studiul arată că astfel de evenimente de „pescuire miraculoasă” nu sunt unice pentru Marea Galileei.

În alte regiuni ale lumii, cum ar fi Lacul Erie din Statele Unite sau estuarul râului Neuse din Carolina de Nord, au fost observate situații similare în care fitoplanctonul și condițiile de mediu au generat moartea peștilor în masă.

Astfel, cercetările de la Laboratorul Limnologic Kinneret aduc o perspectivă științifică asupra miracolului pescuirii din Noul Testament, sugerând că înțelegerea fenomenelor naturale poate, uneori, dezvălui adevăruri ascunse în istorie și mitologie.