Miliarde de euro pentru instalații eoliene în România, confirmați oficial. Cine sunt beneficiarii fondurilor europene

de: Iulia Kelt
11 03. 2024

Vestea bună vine de la comisia Europeană Alocă 3 miliarde de euro pentru România în scopul reducerii rependentei de combustibili fosili.

Comisia Europeană vrea să ajute România

Comisia Europeană anunță alocarea sumei de 3 miliarde de euro către România, pentru a sprijini proiectele de energie eoliană onshore și solară, în cadrul Planului Industrial al Pactului Verde.

Această inițiativă are ca obiectiv principal promovarea unei tranziții către o economie sustenabilă, cu emisii zero nete.

Aprobarea schemei de ajutor vine în urma adoptării Cadrului Temporar de Criză și Tranziție pentru Măsurile de Ajutor de Stat de către Comisia Europeană în martie 2023, cu scopul de a sprijini sectoarele cheie în accelerarea tranziției către surse de energie regenerabilă și reducerea dependenței de combustibili fosili.

Cum funcționează

Finanțarea va fi acordată pentru construcția și exploatarea de instalații noi de producere a energiei electrice din surse fotovoltaice și eoliene onshore, folosind procedurile de ofertare pay-as-bid.

Prețul de referință va fi calculat ca fiind, practic, o medie lunară ponderată, în funcție de prețul de piață al energiei electrice pentru ziua următoare.

Schema de ajutor va asigura, astfel, un nivel minim de rentabilitate pentru beneficiari, iar în cazul în care prețul de referință este sub cel de exercitare, aceștia vor primi plăți egale cu diferența dintre cele două prețuri.

În situația în care tariful de referință depășește prețul de exercitare, beneficiarul va returna statului român diferența aferentă.

Comisia Europeană a constatat că România se încadrează în condițiile prevăzute în Cadrul Temporar de Criză și Tranziție, iar ajutorul va fi acordat prin proceduri de licitație competitivă, acest lucru urmând să fie pus în practică până la sfârșitul anului 2025.

Acest sprijin financiar este parte a eforturilor UE de a accelera tranziția către o economie mai verde și mai sustenabilă, în conformitate cu obiectivele Pactului Verde European.

Rămâne, evident, de văzut dacă socotelile de acasă se vor potrivi, în cele din urmă, cu realitatea.