Miliardarul Ion Țiriac vrea să cumpere un castel din România: De la terenurile de tenis la imperiul afacerilor

de: Ozana Mazilu
04 06. 2024

Ion Țiriac, miliardarul și fostul jucător de tenis, și-a exprimat recent interesul de a achiziționa un castel istoric din România.

Castelul de la Căpâlnaș, o bijuterie arhitecturală și istorică situată în județul Arad, a captat atenția lui Țiriac. Amplasat la doar cinci kilometri de reședința Regelui Mihai I de la Săvârșin și la 90 km de municipiul Arad, castelul este înconjurat de un vast domeniu de 80 de hectare, care include păduri, fânețe și teren arabil.

Ion Țiriac vrea un castel de la noi din țară

Construit între anii 1876 și 1879 de familia Mocioni, de origine aromână, castelul a servit drept reședință a familiei Mocioni-Teleki până în 1947, când a fost confiscat de stat în urma instaurării regimului comunist. Istoria castelului este marcată de evenimente dramatice și legende, inclusiv tragedia fetiței Mady, care a murit la vârsta de trei ani într-un accident tragic și a fost înmormântată în parcul castelului.

Castelul de la Căpâlnaș

Primarul comunei Birchiș, Ioan Guțu, a confirmat interesul lui Ion Țiriac pentru castel, exprimând speranța că acesta va deveni un investitor care va valorifica potențialul locației. Castelul, clasificat ca monument istoric de clasa A, de valoare națională și universală, poate fi transformat doar în casă de locuit, hotel, spațiu cultural, centru de expoziții sau muzeu, cu condiția păstrării arhitecturii și a elementelor cu valoare istorică.

Ion Țiriac, de la terenurile de tenis la imperiul afacerilor

Ion Țiriac, cunoscut și sub numele de “Buldozerul din Brașov”, este o figură emblematică în lumea sportului și a afacerilor din România. Născut pe 9 mai 1939 în Brașov, Țiriac a avut o carieră sportivă impresionantă, excelând atât în tenis, cât și în hochei pe gheață.

Țiriac a început să joace tenis la un nivel profesionist în 1968, după ce a fost membru al echipei naționale de hochei pe gheață a României între 1958 și 1964, participând inclusiv la Jocurile Olimpice de Iarnă din Innsbruck. În tenis, el a fost partenerul de dublu al lui Ilie Năstase, cu care a câștigat turneul de la Roland Garros în 1970. De asemenea, a jucat în trei finale ale Cupei Davis, în 1969, 1970 și 1972.

După retragerea din sport, Țiriac a devenit un antrenor de tenis de succes și un manager sportiv, lucrând cu nume mari precum Boris Becker. Mai târziu, a intrat în lumea afacerilor, devenind unul dintre cei mai bogați români și un influent om de afaceri în Germania, Spania și România.

Țiriac este fondatorul și proprietarul turneului de tenis Mutua Madrid Open și a fost președinte al Federației Române de Tenis. A fost inclus în International Tennis Hall of Fame în 2013 ca recunoaștere a contribuției sale la sport.

Filantropie și investiții

Pe lângă succesul său în afaceri, Țiriac este cunoscut și pentru filantropia sa. A investit în educație și sport, oferind sprijin financiar pentru dezvoltarea tinerelor talente din România.

Ion Țiriac rămâne o figură influentă și respectată, cu o moștenire care transcende sportul și afacerile. El continuă să inspire și să motiveze prin exemplul său de excelență și dedicare în toate domeniile de activitate. Cu o avere estimată la 1,6 miliarde de dolari în aprilie 2022, Țiriac nu arată semne de încetinire, fie că este vorba de investiții în sport, afaceri sau proiecte caritabile.