Meta nu va lansa modelele sale AI multimodale în UE din cauza incertitudinii reglementare

de: Ozana Mazilu
19 07. 2024

Meta a anunțat că nu va oferi viitoarele sale modele de inteligență artificială multimodale clienților din Uniunea Europeană, invocând lipsa de claritate din partea autorităților de reglementare europene. Această decizie ar putea împiedica orice companie care intenționa să construiască servicii utilizând modelele AI ale Meta să le ofere în Europa.

Modelele în cauză sunt proiectate pentru a procesa nu doar text, ci și imagini și audio, și pentru a alimenta capabilitățile AI în platformele Meta, precum și în ochelarii inteligenți Ray-Ban ai companiei.

„Vom lansa un model multimodal Llama în lunile următoare, dar nu în UE din cauza naturii imprevizibile a mediului de reglementare european”, a declarat Meta într-un comunicat pentru Axios.

Decizie similară luată de Apple

Această mișcare a Meta urmează unei decizii similare a Apple, care a anunțat recent că nu va lansa funcțiile sale Apple Intelligence în Europa din cauza preocupărilor legate de reglementări. Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurență, a criticat decizia Apple, spunând că aceasta reprezintă o „declarație deschisă uimitoare” că compania știe că aceasta este o altă modalitate de a dezactiva concurența unde deja are un punct de sprijin puternic.

Neoferta modelelor AI multimodale ale Meta în UE ar putea avea implicații semnificative, însemnând că orice companie care le utilizează pentru a-și construi produsele și serviciile nu le va putea oferi în Europa. Thomas Regnier, un purtător de cuvânt al UE, a declarat pentru Engadget că autoritățile de reglementare nu comentează deciziile individuale ale companiilor, subliniind că „este responsabilitatea companiilor să se asigure că serviciile lor respectă legislația noastră”.

Meta a mai informat Axios că intenționează totuși să lanseze Llama 3, viitorul model bazat doar pe text, în UE. Principala preocupare a companiei provine din provocările de a antrena modele AI folosind date de la clienții europeni, respectând în același timp Regulamentul General privind Protecția Datelor (GDPR), legea actuală a UE privind protecția datelor.

În luna mai, Meta a anunțat că intenționează să utilizeze postările publice ale utilizatorilor de pe Facebook și Instagram pentru a antrena viitoarele modele AI, dar a fost forțată să oprească această practică în UE după ce a primit critici din partea autorităților de protecție a datelor din regiune.

Continuarea planurilor în Regatul Unit

Meta a declarat că va continua să lanseze modelele sale multimodale în Regatul Unit, care are legi de protecție a datelor similare cu cele ale UE. Compania a argumentat că autoritățile de reglementare europene durează mai mult să interpreteze legile existente comparativ cu omologii lor din alte regiuni.

Decizia Meta de a reține modelele AI multimodale din UE subliniază provocările continue ale companiilor tehnologice în navigarea peisajului complex de reglementare și echilibrul dintre inovare și conformitate legală.