Lupii mutanți de la Cernobîl, imuni la cancer. Cum au ajuns să aibă un sistem imunitar de invidiat de la radiații

de: Alexandru Puiu
09 02. 2024

De când zona de excludere de la Cernobîl (CEZ) a fost părăsită în urma dezastrului nuclear din 1986, natura și-a reclamat teritoriul, permițând faunei să prospere în absența activității umane.

Printre cele mai fascinante fenomene observate în această zonă se numără adaptarea remarcabilă a lupilor la condițiile extrem de dure, inclusiv la radiațiile omniprezente. Cercetările recente sugerează că lupii din CEZ nu sunt doar supraviețuitori înnăscuți, ci au dezvoltat și abilități anti-cancer impresionante.

Citește și: Locurile interzise pe care nu ar trebui niciodată să le vizitezi în întreaga lume

Evoluția naturii sub radiațiile de la Cernobîl

Lupii din zona de excludere de la Cernobîl prezintă diferențe genetice semnificative față de conspecificii lor din afara acestei regiuni. Aceste diferențe sunt rezultatul unor mutații protectoare care le cresc șansele de a supraviețui cancerului. Această descoperire este rezultatul muncii asidue a biologului evoluționist și ecotoxicologului Cara Love de la Universitatea Princeton, care studiază lupii din Cernobîl de aproximativ un deceniu.

În 2014, Love și colegii săi au colectat mostre de sânge de la lupii din CEZ pentru a înțelege răspunsul lor la radiațiile care cauzează cancer. Unele exemplare au fost, de asemenea, echipate cu zgardă radio pentru a aduna informații despre locațiile lor și expunerea la radiații.

Citește și: Descoperirea neașteptată de la Cernobîl. Ce se întâmplă cu câinii care trăiesc în acea zonă

Rezistența la radiații, fascinantă

Cercetările au arătat că lupii din CEZ sunt expuși la peste 11.28 millirem de radiații în fiecare zi, pe tot parcursul vieții lor – de peste șase ori limita legală pentru lucrătorii umani. Deși această expunere constantă la radiații ar fi fatală pentru majoritatea speciilor, lupii nu doar că supraviețuiesc, dar par să fi dezvoltat un sistem imunitar modificat, similar cu cel al pacienților umani care urmează tratamente cu radiații pentru cancer.

Analiza genetică sugerează că anumite părți ale genomului lupilor au dezvoltat o reziliență la cancer, un fenomen observat și la câinii semi-feral care trăiesc în CEZ. Acești câini, la fel ca lupii, sunt genetic diferiți de câinii de companie care trăiesc în alte părți ale lumii.

Implicațiile descoperirii pentru sănătatea umană

Descoperirea lui Love ar putea avea implicații semnificative pentru sănătatea umană, cu speranța de a identifica mutații protectoare care ar putea crește șansele de supraviețuire în fața cancerului la oameni. Totuși, pandemia COVID-19 și războiul în curs cu Rusia au împiedicat echipa de cercetare să se întoarcă în CEZ, lăsând incertă continuarea acestor studii valoroase.

„Prioritatea noastră este ca oamenii și colaboratorii de acolo să fie cât se poate de în siguranță,” a spus Love, subliniind dificultățile întâmpinate în desfășurarea cercetării în condiții atât de provocatoare.

Această cercetare reprezintă nu doar o fereastră către adaptabilitatea remarcabilă a vieții în condiții extreme, ci și un posibil viitor în care descoperirile din zona de excludere de la Cernobîl ar putea contribui la lupta împotriva cancerului la om. Într-un mediu marcat de tragedie, lupii mutanți de la Cernobîl demonstrează puterea vieții de a evolua și de a înflori chiar și în cele mai ostile condiții.