Legătura dintre cafea și cancerul intestinal. Descoperirea oamenilor de știință ar putea schimba totul

de: Iulia Kelt
02 04. 2024

Iubitorii de cafea au un risc mult mai mic de reapariție a tumorilor canceroase în intestin, conform unui nou studiu.

Un studiu observațional realizat în Olanda pe 1.719 persoane a descoperit că pacienții cu cancer colorectal care consumă cel puțin două cești de cafea pe zi sunt mai puțin susceptibili să aibă reveniri ale boluu în viitor. Consumul a câteva cești pe zi pare să reducă și șansele de deces prematur.

Acest lucru s-a dovedit a fi valabil pentru pacienții care suferă de toate etapele cancerului de intestin, cu excepția celor mai avansate, care au fost excluse din analiză.

Cancerul intestinal poate reapărea

Cancerul intestinal reapare după tratament la până la 30% dintre pacienți, ceea ce înseamnă că, dacă descoperirile recente din Olanda pot fi verificate în studii mai mari, cafeaua ar putea fi recunoscută într-o zi ca un medicament cu impact major asupra vieții pentru unii pacienți cu cancer.

Comparativ cu pacienții cu cancer colorectal care beau mai puțin de două cești de cafea pe zi, cei incluși în studiu care beau cel puțin cinci cești pe zi aveau cu 32% mai puține șanse ca boala lor să recidiveze în următorii șase ani sau mai puțin.

În același interval de timp, s-a observat și o legătură semnificativă între cât de multă cafea bea un pacient și riscul său de deces din orice cauză, conform unei echipe internaționale de cercetători, condusă de oameni de știință de la Universitatea Wageningen din Olanda.

Până la trei cești de cafea pe zi te pot salva

Consumul a trei până la cinci cești de cafea pe zi a fost asociat cu cea mai mare reducere a mortalității generale – ajungând la aproximativ 29% în comparație cu cei care beau mai puțin de două cești.

Rezultatele sugerează că consumul cât mai mare de cafea nu îmbunătățește șansele unui pacient cu cancer, iar chiar poate avea consecințe negative pentru alte aspecte ale sănătății lor. Se pare că există un punct optim de consum, iar acela este de trei cești.

Studiul din Olanda este unul dintre primele care analizează modul în care consumul de cafea influențează ratele de recidivă la pacienții cu cancer de intestin, nu doar ratele lor de supraviețuire.

Singurul alt studiu care a investigat această întrebare nu a găsit nicio asociere între consumul de cafea și recidiva cancerului.