Le Pen și Orban se aliază în parlamentul european. Ce planuri au

de: Andrei Simion
09 07. 2024

Marine Le Pen, liderul de extremă dreaptă din Franța, și Viktor Orbán, prim-ministrul Ungariei, și-au unit forțele într-o nouă alianță în Parlamentul European, numită „Patrioții pentru Europa”. Aceasta a devenit a treia cea mai mare forță din parlament și cel mai mare bloc de extremă dreaptă din istoria adunării.

Anunțul a venit după surpriza din alegerile franceze, când Rassemblement National al lui Marine Le Pen a ocupat locul trei. Jordan Bardella, văzut ca potențial candidat pentru funcția de prim-ministru al Franței, a fost numit președinte al noului grup din Parlamentul European. Bardella a declarat că vor colabora pentru a recâștiga instituțiile și a reorienta politicile în favoarea națiunilor și popoarelor lor.

Un grup naționalist și eurosceptic

Grupul, care include 84 de europarlamentari din 12 țări UE, este condus de partidul Fidesz din Ungaria, ANO din Cehia și Partidul Libertății din Austria. Matteo Salvini, liderul de extremă dreaptă din Italia, a anunțat că europarlamentarii săi se vor alătura grupului, descriindu-l ca un „grup mare de patrioți” care va fi decisiv pentru schimbarea viitorului Europei.

Printre membrii grupului se numără și Partidul Libertății din Olanda, Vox din Spania, Chega din Portugalia, Vlaams Belang din Belgia și Partidul Poporului din Danemarca. Kinga Gál, europarlamentar Fidesz și adjunct al lui Bardella, a declarat că obiectivul lor pe termen lung este schimbarea politicilor Uniunii Europene, protejarea rădăcinilor creștine ale Europei și asigurarea protecției granițelor externe.

Marine Le Pen, liderul de extremă dreaptă din Franța, și Viktor Orbán, prim-ministrul Ungariei.

Diviziuni și provocări

Cu toate acestea, nu toate partidele de extremă dreaptă din Europa s-au alăturat alianței. Alternative für Deutschland nu a fost invitat să se alăture, după ce unul dintre candidații săi a făcut o declarație controversată despre SS, forța paramilitară nazistă.

Noua alianță depășește grupul anterior de extremă dreaptă, Identitate și Democrație, care avea 49 de europarlamentari, dar este probabil să întâmpine dificultăți în obținerea pozițiilor influente în parlament din cauza unui cordon sanitar informal împotriva extremiștilor.

Reacții și perspective

Reacțiile față de noua alianță au fost mixte. Premierul polonez Donald Tusk a criticat grupul, spunând că servește interesele Rusiei și amenință securitatea și libertatea Europei. În schimb, partidele de opoziție din Italia au sărbătorit rezultatul surpriză al alegerilor din Franța, considerând că victoria stângii arată că dreapta poate fi înfrântă.

Pe fondul tensiunilor, este de așteptat ca alianța să influențeze viitoarele decizii politice și să provoace schimbări semnificative în structura și politicile Parlamentului European.