Lamine Yamal și Nico Williams revoluționează și „schimbă” regulile fotbalului, dar și preconcepțiile la Euro 2024

de: Beatrice Dumitru
14 07. 2024
Tinerii staruri Lamine Yamal și Nico Williams din Spania sunt o nouă dovadă a multiculturalismului și strălucesc la Euro 2024.

Tinerii fotbaliști Lamine Yamal și Nico Williams, care urmează să joace în finala Campionatului European 2024, reprezintă un simbol puternic al „realității” multiculturale a Spaniei în secolul XXI, conform declarațiilor antrenorului Luis de la Fuente. Ascensiunea lor pe scena internațională nu este doar o poveste de succes sportiv, ci și o reflecție a diversității culturale și etnice care caracterizează Spania modernă.

Un nou val de talente și mândria națională

Într-un discurs susținut miercuri în Catalonia, regele Felipe al Spaniei a lăudat noua generație de tineri spanioli pentru entuziasmul, determinarea și capacitatea lor imensă. Printre acești tineri, suveranul nu a putut să nu menționeze pe Lamine Yamal, un adolescent catalan care, la doar 16 ani, a devenit una dintre cele mai cunoscute figuri tinere din Spania datorită talentului și angajamentului său. „Având în vedere strălucirea pe care Lamine Yamal ne-a oferit-o la vârsta de 16 ani, nu mai este mare lucru de adăugat,” a spus regele Felipe.

Yamal, care a împlinit 17 ani sâmbătă – cu o zi înainte de finala Spaniei împotriva Angliei la Euro 2024 – a devenit vedeta turneului și un simbol puternic al mândriei într-o societate tot mai multiculturală. În ciuda vârstei sale fragede, el a demonstrat o maturitate și o abilități remarcabile pe terenul de fotbal, captând inimile fanilor și stârnind admirația criticilor.

Nico Williams și Lamine Yamal.

Gesturile simbolice și rădăcinile diverse

Pe lângă vârsta sa fragedă, Yamal a atras atenția și prin gestul unic cu care își sărbătorește golurile: încrucișându-și mâinile pe piept și folosindu-și degetele pentru a forma numărul „304”. Aceste cifre reprezintă ultima parte a codului poștal al cartierului său din Mataró, Catalonia, subliniind atât rădăcinile sale, cât și parcursul său impresionant. Născut în Catalonia dintr-o mamă originară din Guineea Ecuatorială și un tată din Maroc, Yamal reprezintă diversitatea culturală a regiunii sale.

Alături de Nico Williams, născut în Bilbao din părinți ghanezi care au ajuns în Spania trecând ilegal granița în enclava Melilla, Yamal reflectă ceea ce antrenorul naționalei, Luis de la Fuente, numește „realitatea” Spaniei contemporane. „Ne fac mai puternici și mai mari ca țară,” a declarat De la Fuente pentru ABC, citat de The Guardian. „Ar fi putut alege să joace pentru alte echipe naționale, dar au ales să joace pentru Spania. Sunt spanioli și suntem fericiți că sunt.”

Reprezentare și impact social

Frank T, un rapper și producător hip-hop spaniol, a fost încântat să asiste la succesul internațional al celor doi jucători. „Ceea ce a realizat Lamine Yamal ca figură publică de succes de rasă mixtă are o greutate mai mare în Spania decât în alte țări mai mixte rasial,” a spus el. „Nu sunt primii oameni de rasă mixtă sau negri care joacă pentru Spania, dar ei sunt cei care fac un impact major.”

Rapperul, originar din Kinshasa, capitala Republicii Democratice Congo, crede că Yamal și Williams oferă vizibilitate și reprezentare spaniolilor de culoare. „Oamenii sunt mândri să aibă pe cineva care îi reprezintă într-un loc unde nu sunt atât de prezenți,” a explicat el. „Deși Lamine și Nico nu caută neapărat acest rol, ne agățăm de ei pentru ceea ce reprezintă.”

Dezbateri și perspective diverse

În timp ce succesul lor este larg apreciat, nu toată lumea este de acord cu exaltarea unidimensională a acestor simboluri. Okba Muhammed, un jurnalist sirian care trăiește în Spania din 2018, atrage atenția asupra narațiunii selective privind rasa și migrația. „Acesta este tipicul caz când cineva de origine migrantă face ceva benefic pentru societate și toată lumea îl apreciază,” a spus el. „Dar nu vor să vadă toți ‘Yaminii’ invizibili.”

Într-un context în care Spania dezbate intens primirea a sute de copii migranți și refugiați în Insulele Canare, reacțiile politice sunt contradictorii. Partidul de extremă dreapta Vox și-a retras susținerea pentru coalițiile regionale din cauza refuzului Partidului Popular de a se opune planurilor guvernului de a muta aproximativ 400 de minori neînsoțiți pe continent.

„Sunt sute de migranți în Canare, de aceeași vârstă cu Yamal, despre care nimeni nu vorbește,” a spus Muhammed. „Este ciudat că nu există aceleași obiecții privind cei peste 200.000 de refugiați ucraineni care au ajuns în Spania.”

În contrast, Samb Serigne, un bărbat de 60 de ani din Senegal, consideră că fotbalul ar trebui să fie separat de dezbaterile politice. „Este normal să vezi copiii migranților jucând, pentru că iubesc fotbalul și iubesc să joace pentru Spania, care este țara lor,” a spus el. „Trebuie să lăsăm politica deoparte. Nu are nicio legătură cu fotbalul.”

Impactul asupra tinerilor și viitorul echipei naționale

Dolores Galindo, președinta clubului de fotbal Dragones de Lavapiés din Madrid, argumentează că realizările lui Yamal și Williams ar putea contribui mai mult la combaterea rasismului în fotbal decât orice campanie de conștientizare. „Este un simbol atât de puternic și innegabil pentru că sunt atât de buni și impresionați,” a spus ea. „Cred că singurul pericol este ca tinerii să creadă că trebuie să fie la fel de buni ca ei pentru a juca.”

Serigne adaugă că echipa națională spaniolă va deveni din ce în ce mai puternică datorită copiilor migranților care vor urma. „Echipa spaniolă va deveni din ce în ce mai bună pentru că sunt mii de copii ai migranților, ca Yamal, care vor veni. Și vom fi campioni mondiali când se va întâmpla asta.”

Lamine Yamal și Nico Williams.

Ascensiunea și succesul lui Lamine Yamal și Nico Williams nu sunt doar un „testament” al talentului lor individual, ci și o reflectare a unei Spanii care îmbrățișează diversitatea și multiculturalitatea. Pe măsură ce se pregătesc să strălucească în finala EURO 2024, ei inspiră o nouă generație de tineri care visează să reprezinte țara lor la cel mai înalt nivel.