Karma și-a făcut treaba – Ce au pățit membrii unei familii care au consumat carne de urs aproape crudă

de: Iulia Kelt
28 05. 2024

Ceea ce a început ca o reuniune de familie absolut normală, cu un grătar aferent, s-a terminat cu șase persoane infectate cu viermi paraziți rari, trei dintre ele ajungând în spital. Sursa infecției a fost carnea de urs insuficient gătită pe care au consumat-o.

Povestea a început când un bărbat de 29 de ani a fost internat în spital în iulie 2022, prezentând simptome severe: dureri musculare intense, umflături în jurul ochilor și febră, alături de o reacție imună extrem de puternică.

Abia la a doua internare a menționat masa neobișnuită pe care o avusese cu familia cu câteva zile înainte.

Cum a ajuns carnea de urs pe grătar

În timpul acestei întâlniri de familie, un membru al familiei adusese resturi de la o sesiune de vânătoare din Canada, frigărui făcute din carne de urs brun.

Deoarece nu era un aliment obișnuit pentru grătar, familia a avut dificultăți în a determina dacă carnea era gătită sau nu din cauza culorii închise, un semn că ar fi trebuit să o evite.

În schimb, carnea a fost inițial servită în stare aproape crudă, înainte ca oamenii să observe și să o gătească din nou.

După ce a aflat că bărbatul a consumat carne de urs, medicii au suspectat că aveau de-a face cu un caz rar de trichineloză umană.

Boala este rezultatul unei infecții cu viermii paraziți Trichinella, ale căror larve pot fi găsite în diverse animale sălbatice.

Odată ajunse în sistemul digestiv, larvele cresc și produc alți viermi, care pătrund în mușchi, cauzând simptomele experimentate de bărbatul care a mâncat carnea de urs. Ocazional, infecția poate deveni mai periculoasă dacă viermii ajung la inimă, plămâni sau sistemul nervos central.

Aceste larve nu doar că provoacă probleme, dar sunt și destul de rezistente

Speciile de Trichinella găsite de obicei în carnea de urs pot supraviețui înghețului, lucru confirmat prin analiza microscopică a cărnii, care a dezvăluit numeroase larve vii.

Alte cinci persoane din familie s-au îmbolnăvit și ele de trichineloză, trei dintre ele, inclusiv un copil de 12 ani, ajungând în spital, deși nu toți au mâncat carne. Investigațiile au arătat că aceștia au consumat legume gătite alături de carne.

Totuși, toți cei șase membri ai familiei s-au recuperat, cei trei internați fiind tratați cu albendazol, un medicament antiparazitar, iar ceilalți fără niciun tratament.