Iunie a fost cea mai fierbinte lună din istorie: Datele arată că este a 13-a lună consecutivă cu temperaturi record

de: Ozana Mazilu
09 07. 2024

Luna iunie a adus noi recorduri de temperatură, marcând cea mai fierbinte lună iunie înregistrată vreodată, potrivit oamenilor de știință din cadrul programului de schimbări climatice al UE. Nu doar că a fost cea mai caldă lună a anului 2024 până acum, dar a fost și a 13-a lună consecutivă cu temperaturi record.

Din iunie 2023, fiecare lună a înregistrat temperaturi mai ridicate decât cele din anii precedenți pentru acea lună specifică, evidențiind un trend continuu de încălzire globală. Experții indică emisiile de gaze cu efect de seră ca fiind cauza principală și avertizează asupra unui „dezastru climatic” în desfășurare. Potrivit Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) al UE, temperatura medie globală pentru iunie 2024 a fost de 16,66°C, cu 0,14°C mai mare decât temperatura lunii iunie din 2023.

Mai îngrijorător, aceasta este cu 0,67°C mai caldă decât media globală pentru luna iunie din perioada 1991-2020. Carlo Buontempo, directorul C3S, a declarat că „Iunie marchează a 13-a lună consecutivă cu temperaturi globale record și a 12-a la rând peste 1,5°C în raport cu perioada preindustrială. Acest lucru evidențiază o schimbare majoră și continuă în clima noastră. Chiar dacă această serie de extreme se va termina la un moment dat, vom vedea noi recorduri fiind stabilite pe măsură ce clima continuă să se încălzească. Acest lucru este inevitabil, cu excepția cazului în care oprim adăugarea de gaze cu efect de seră în atmosferă și în oceane.”

Impactul încălzirii globale și perspectivele viitoare

C3S, gestionat de Comisia Europeană, utilizează citiri de temperatură de pe o varietate de platforme și instrumente, de la stații meteo la baloane meteorologice și sateliți. Citirile se referă la temperatura medie a aerului pentru întreaga planetă pe tot parcursul anului.

Potrivit C3S, iunie 2024 a fost cu 1,5°C peste media estimată pentru luna iunie din perioada 1850-1900, perioada de referință preindustrială. Mai mult, temperatura medie globală pentru ultimele 12 luni (iulie 2023 – iunie 2024) este acum cea mai mare înregistrată vreodată.

Aceste ultime 12 luni au fost cu 0,76°C mai calde decât media din perioada 1991-2020 și cu 1,64°C mai calde decât media preindustrială din perioada 1850-1900. Separat de restul lumii, temperaturile din Europa au fost în iunie 2024 cu 1,57°C peste media din 1991-2020, făcând din acest iunie a doua cea mai caldă lună iunie înregistrată în Europa.

Temperaturile din Europa au fost cele mai ridicate în regiunile de sud-est și Turcia, dar aproape de medie sau sub medie în Europa de Vest, Islanda și nord-vestul Rusiei. În afara Europei, temperaturile au fost cele mai ridicate în estul Canadei, vestul SUA și Mexic, Brazilia, nordul Siberiei, Orientul Mijlociu, nordul Africii și vestul Antarcticii.

Consecințe și reacții

C3S a dezvăluit, de asemenea, că temperatura medie a suprafeței mării la nivel global a fost de 20,85°C în luna iunie, cea mai mare valoare înregistrată vreodată pentru această lună. Aceasta este a 15-a lună consecutivă în care temperatura suprafeței mării a fost cea mai ridicată în datele înregistrate pentru luna respectivă.

Răspunzând la noul record pentru luna iunie, organizația de mediu Greenpeace a declarat că „poluatorii ar trebui să plătească factura din ce în ce mai mare pentru fenomenele meteorologice extreme”. Organizația indică industria combustibililor fosili ca fiind principalul responsabil pentru emisiile de gaze cu efect de seră, precum CO2 și metanul, rezultate din arderea combustibililor fosili precum cărbunele, gazul și petrolul.

În Marea Britanie, luna iunie a fost caracterizată de temperaturi „sub medie” în ciuda unui val de căldură târziu, a relevat săptămâna trecută Met Office. În mod specific, iunie a fost o „lună a contrastelor” pentru britanici, cu o primă jumătate de lună răcoroasă compensată de căldură în a doua jumătate a lunii și cu precipitații relativ scăzute, în special în sud.