INTERVIU Nou sezon din „Rechini la Atac 360”: Documentarul care-ți arată partea nevăzută și neștiută a rechinilor
„When Sharks Attack 360/Rechini la Atac 360” investighează de ce rechinii atacă oamenii. O echipă internațională de experți caută indicii în acest sens, iar pe măsură ce dovezile apar, ei analizează datele într-un laborator de rechini VFX de ultimă oră pentru a înțelege în detalii criminalistice de ce atacă rechinii.
Dr. Diva Amon, exploratoare National Geographic și biolog marin, conduce o echipă de elită formată din oameni de știință pentru a descoperi misterele atacurilor de rechini. Cu ajutorul unor experimente reale și al unui laborator imersiv de ultimă generație, echipa 360 se apropie mai mult ca niciodată de aceste creaturi fascinante. Alături de Dr. Stephen Kajiura, Dr. Mike Heithaus, Melissa Marquez, Candace Fields, Gibbs Kuguru, Ryan Johnson, Charlie Huveneer și alți specialiști, biologii marini de top demontează miturile legate de atacurile de rechini. Această inițiativă adâncește înțelegerea noastră despre comportamentul și ecologia acestor prădători majestuoși din adâncurile oceanului.
Redacția Playtech a discutat cu Dr. Mike Heithaus despre noul sezon din „Rechini la Atac 360”. Din 21 iulie, „When Sharks Attack 360” este în fiecare duminică, de la ora 19:00, pe National Geographic.
INTERVIU Dr. Mike Heithaus, „Rechini la Atac 360”
Dr. Mike Heithaus este decan al Colegiului de Arte, Științe și Educație (CASE) și profesor la Departamentul de Științe Biologice de la Florida International University (FIU). Un ecologist marin specializat în interacțiunile prădător-pradă și în importanța ecologică a rechinilor și a altor specii marine mari, Heithaus este investigatorul principal și co-investigator principal cu granturi în valoare totală de 28 de milioane de dolari.
Cercetările sale folosesc o serie de tehnologii de ultimă oră, inclusiv drone și camere de fotografiat transportate de animale, pentru a dezvălui viețile misterioase ale creaturilor marine greu de studiat. Lucrarea sa din Shark Bay Australia este cel mai detaliat studiu al rolului ecologic al rechinilor din lume. Lucrând cu mai multe organizații neguvernamentale proeminente, a fost folosit ca suport pentru a afecta schimbările pozitive de politică.
Playtech: Cum ați ajuns să colaborați cu National Geographic pentru producția documentarului și ce v-a motivat să vă implicați în acest proiect?
Dr. Mike Heithaus: Am o istorie foarte lungă cu National Geographic, începând de acum aproape 20 de ani. Mi-au oferit un grant pentru a-mi ajuta cercetarea și am făcut un film despre rechinii tigru. Așa că am reușit să lucrez cu ei de mulți ani și cred că asta este pentru că noi
împărtășim această pasiune pentru știință și povestire. Așa că putem aduce entuziasmul științei publicului și să facem cu adevărat mult bine. Iar pe mine mă ajută acest lucru și pentru a face cercetări pe care altfel nu le-aș putea face. Îmi permite să încerc acel lucru riscant care poate să nu funcționeze, dar care ar putea fi de mare ajutor, ajutându-ne să învățăm mai multe despre rechini.
Playtech: În ce moduri credeți că acest serial-documentar influențează percepția publicului despre rechini și care e importanța lor în ecosistemul marin?
Dr. Mike Heithaus: Cred că unul dintre lucrurile interesante despre această serie este că aducem multe fapte științifice și că explorăm cu adevărat comportamentele rechinilor, încercând cu adevărat să înțelegem ce fac și de ce. O parte din aceasta este înțelegerea a cât de importante sunt aceste animale în ecosisteme.
De exemplu, rechinii tigru ajută la protejarea ierburilor marine, iar iarba de mare este cea care le permite peștilor mici, pe care ne place să-i prindem, să crească mai mari. Deci, dacă oamenilor le place să prindă pești și le plac oceanele sănătoase, ar trebui să-și dorească rechini
în ele și, chiar dacă pot fi periculoși, oamenii trebuie să înțeleagă că atacurile rechinilor asupra oamenilor sunt foarte rare.
Nu este ceva de care trebuie să ne fie atât de teamă. Trebuie să ne asigurăm că aceste animale uimitoare există în ecosistemele noastre pentru generațiile viitoare.
Playtech: Să vorbim despre provocările cu care vă confruntați atunci când studiați rechinii. Cum le-ați depășit în timpul producției de filmare a documentarului „When Sharks Attack 360”?
Dr. Mike Heithaus: Există o mulțime de provocări când studiezi rechinii și una dintre ele este oceanul. Când ești acolo, nu știi niciodată cum va fi, cât de imprevizibil este. Nu putem petrece foarte mult timp sub apă observând aceste animale, așa cum putem atunci când lucrăm
cu prădători pe uscat.
Așa că trebuie să ne bazăm mult pe tehnologie și să ne amintim, totuși că sunt, de asemenea, animale potențial periculoase. Trebuie să fim foarte atenți la modul în care lucrăm cu rechinii, să ne asigurăm că folosim scafandri profesioniști și să le înțelegem pe deplin comportamentul.
Deci, unele dintre lucrurile pe care le facem pentru unele dintre experimentele noastre e să mergem în locuri unde rechinii
sunt foarte obisnuiti cu oamenii. Așadar, cunoaștem chiar și rechinii individuali care sunt acolo și care ne ajută să avem acces
la ei și să facem studii detaliate sau să le punem instrumente. Iar în alte cazuri, ceea ce încercăm să facem este să dezvoltăm noi tehnologii de cameră, noi senzori cu care putem „îmbrăca” animalele.
Astfel, atunci când înoată departe de noi zile sau chiar luni la un moment dat, putem continua să avem informații despre ei, despre ce fac etc. Deci, da, acesta este unul dintre lucrurile pe care încercăm să le facem în aceste serii – să creăm unele dintre aceste noi tehnologii sau noi tehnici pe care apoi le putem folosi, pentru a afla lucruri noi.
Playtech: Ce fel de măsuri considerați esențiale pentru protejarea populațiilor de rechini și a habitatelor lor naturale, date fiind amenințările actuale?
Dr. Mike Heithaus: Avem nevoie de o mulțime de metode diferite pentru a evalua populațiile de rechini și pentru a le monitoriza. Spre exemplu, punem camere video în apă și apoi punem momeală în ele. Încă lucrăm la datele dintr-un studiu pe care l-am făcut, unde punem 50 de camere sau mai mult pe peste 450 de recife din întreaga lume. Astfel, suntem capabili să numărăm câți rechini sunt acolo, să vedem ce specii sunt și apoi putem urmări de-a lungul timpului și putem observa dacă populațiile noastre de rechini cresc sau scad.
Avem, de asemenea, locuri în care oamenii fac pescuit științific în întreaga lume, unde au un fel de metode standard și momente în care merg acolo să vadă câți pești prind. Deci, există o mulțime de metode diferite, chiar și folosind drone în aer pentru a număra rechinii din ape puțin adânci pe care le putem folosi pentru a observa comportamentul rechinilor.
În general, în întreaga lume, au încă probleme. Populațiile au scăzut cu 70% până la 90% în unele zone. Când am făcut acest studiu asupra recifelor, am constatat că la aproximativ 20% din recifele la care am mers, practic, rechinii nu mai erau acolo. Și așa că trebuie să începem să ne gândim nu doar la cum salvăm rechinii, ci și la cum își construiesc populațiile înapoi?
Playtech: Și cum poate publicul larg să ajute la conservarea rechinilor și să reducă numărul de atacuri?
Dr. Mike Heithaus: Un lucru ar fi să reducem amprenta de carbon. Rechinii sunt afectați de schimbările climatice la fel ca noi. De asemenea, Puteți accesa online sau utilizați aplicații pentru a vedea dacă peștii pe care îi mâncați sunt de fapt pescuiți într-un mod durabil. Mai mult, vă puteți asigura că politicienii pe care-i alegeți acordă prioritate conservării rechinilor, deoarece aceste animale pot înota peste oceane întregi. Deci trebuie să ne asigurăm că avem cooperare internațională și asta înseamnă că politicienii noștri trebuie să fie conștienți de asta.
Pe de altă parte, atunci când există atacuri, acest lucru tinde să ducă la apeluri pentru a scăpa de rechini, mai degrabă decât să-i protejeze, pentru că încă sunt văzuți ca animale rele. Știi, în majoritatea părților lumii, va fi mai periculos să conduci până la plajă decât rechinii din mare. Curenții din mări și oceane sunt mai periculoși decât rechinii, dar multă lume nu înțelege asta.
Playtech: Cum a fost colaborarea cu echipa de producție de la National Geographic și ce ați învățat din această experiență?
Dr. Mike Heithaus: Colaborarea cu echipa de producție de la National Geographic este fantastică. Apreciez foarte mult conversațiile pe care le-am avut despre lucrurile pe care le putem prezenta, care vor face publicul entuziasmat de rechini. Cred că stârnirea curiozității în oameni este ceva ce National Geographic face incredibil de bine.
Am învățat atât de multe din asta. De asemenea, companiile de producție cu care lucrăm sunt fantastice și mereu se asigura că primim informațiile corecte. Pentru mine, să lucrez cu oameni noi, cu oameni de știință, tehnicieni este grozav.
Playtech: Care sunt planurile dumneavoastră pentru viitoarea cercetare a rechinilor?
Dr. Mike Heithaus: Lucrurile care mă interesează cel mai mult sunt să aflu ce s-ar putea întâmpla cu oceanele dacă pierdem rechini.
Și, mai important, cum putem restabili populațiile de rechini în ecosistemul oceanic, astfel încât să putem avea ecosisteme oceanice sănătoase.
Avem niște colaborări interesante, începând din Brazilia, Polinezia Franceză, Florida și alte zone din jurul lumii. Așa că sunt foarte încântat de aceste colaborări mari pe o mulțime de specii diferite de rechini. Și sper cu adevărat că vom continua să facem asta cu National
Geografic, pentru a arăta cea mai mare știință a rechinilor.
Playtech: Cum vedeți evoluția educației și a conștientizării publicului cu privire la rechini și ecosistemele marine, în următorii ani?
Dr. Mike Heithaus: Ei bine, cred că începem să facem progrese uimitoare și știi, când am început cu adevărat să lucrăm la aceste probleme de conservare a rechinilor, oamenii chiar nu știau că există o problemă. Acum, cred că oamenii înțeleg că rechinii au probleme. Chiar și zonele în care era multă presiune pentru pescuit, oamenii din acele zone încep să ia decizii pentru a mânca mai puțin rechin, iar asta chiar ne va ajuta.
Și cred că oamenilor le este mai puțin frică de rechini, acolo unde la început, știi, a fost despre atacuri înfricoșătoare, aproape ca un film de groază. Credși sper că studiul rechinilor va deveni mai bun și mai interesant pe măsură ce mergem înainte.