India se rupe în două. Care este explicația pentru acest fenomen bizar

de: Iulia Kelt
22 01. 2024

India reprezintă un subiect fascinant pentru geofizicieni, iar noi informații aduc la lumină ipoteze surprinzătoare cu privire la mișcările tectonice.

Contrar așteptărilor, un studiu prezentat la conferința Uniunii Geofizicienilor din SUA dezvăluie că India nu doar că se mișcă spre nord, ci și se rupe în două pe orizontală, într-un mod neașteptat.

Deși modificarea nu este vizibilă precum Marele Rift African, masa continentală indiană, care se deplasează cu o viteză remarcabilă de 4-5 centimetri pe an, ascunde fenomene complexe.

Vezi și: Singura țară din lume fără țânțari: motivul din spatele fenomenului unic

India, pe punctul de a se întinde pe două bucăți de pământ

Noul studiu propune o perspectivă intrigantă, afirmând că India se rupe pe orizontală, asemenea straturilor unui tort.

Analiza izotopilor de heliu din Podișul Tibetan a condus la această concluzie neașteptată. Cercetătorii sugerează că partea superioară a masei continentale contribuie la formarea Podișului Tibetan, în timp ce partea inferioară se scufundă în mantaua terestră sub presiunea avansului către nord al plăcii continentale indiene.

Conform cercetătorilor, această separare reprezintă un proces pe orizontală, similar stratificării unui tort, cu partea superioară contribuind la formarea Podișului Tibetan, în timp ce partea inferioară se scufundă în mantaua terestră sub presiunea forței de avansare spre nord a masei continentale indiene.

Vezi și: Țara care își schimbă numele. Miliarde de oameni vor avea actele schimbate, când se ia decizia oficială

Izotopii de heliu au dezvăluit realitatea

Analiza izotopilor de heliu din peste 200 de izvoare din Podișul Tibetan a condus la această concluzie uluitoare.

În nord, sursele de heliu-3 indică faptul că masa continentală indiană, cel puțin partea sa inferioară, se afundă în mantaua terestră.

Pe măsură ce se avansează spre sud, apare heliul-4, care arată că placa încă nu s-a rupt, iar heliul-3 nu a reușit să ajungă la suprafață.

Cercetătorii presupun că această separare și subducție complexă sunt cauzate de forma și structura masei continentale, cu o densitate mai mare în partea nordică și o subțiere a marginilor.

Rapiditatea cu care centrul se scufundă sugerează o presiune relativ modestă din punct de vedere geologic care ar putea duce la fenomenul de rupere.

Vezi și: Săptămâna de lucru de patru zile: Țara care testează acest mod de lucru, cât succes are