I-a șocat pe români cu ideea de incinerare, în loc de înmormântare clasică. Controversele primarului Gheorghe Gheorghian

de: Iulia Kelt
13 05. 2024

This browser does not support the video element.

Gheorghe Gheorghian a fost medicul care a devenit al 40-lea primar al Bucureștiului. El a jucat un rol semnificativ în dezvoltarea Capitalei pe mai multe planuri în perioada interbelică.

A fost printre cei 12 edili care au avut două mandate la conducerea Primăriei Capitalei, astfel Gheorghe Gheorghian a avut o influență aparte asupra evoluției orașului, lăsându-și amprenta atât în ceea ce privește domeniul administrativ, cât și în cel cultural și social.

Gheorghe Gheorghian a venit la cârma Bucureștiului într-o perioadă sensibilă

Gheorghe Gheorghian a preluat mandatul de primar într-un context marcat de dificultăți economice în București. Anul 1920 a fost, în mare parte, marcat de o situație delicată pentru București, iar Gheorghian a fost ales să conducă Capitala în aceste condiții, dar cărora le-a făcut față cu brio.

Gheorghe Gheorghian (Foto: Wikipedia)

Problemele legate de criza alimentară, de igienă și de infrastructură au necesitat soluții rapide și eficiente, iar primarul a fost pus în fața unei provocări unice, în acea perioadă.

Odată ajuns în funcție, Gheorghian a identificat problemele majore cu care se confrunta Bucureștiul și a încercat să găsească soluții adecvate.

Criza alimentară, distribuția inadecvată a apei și lipsa igienei erau doar câteva dintre problemele cu care se confrunta Capitala țării noastre în acele vremuri. În plus, infrastructura precară și iluminatul insuficient al străzilor adăugau puncte în plus la dificultățile întâmpinate de locuitori, criminalitatea fiind și ea la cote destul de ridicate.

Un moment important în mandatul său a fost decorarea Bucureștiului de către statul francez pentru contribuția în timpul Primului Război Mondial.

Acest gest simbolic de recunoaștere a eforturilor orașului și a locuitorilor în perioada războiului a fost o dovadă a importanței pe care o avea Bucureștiul la nivel internațional, sau cel puțin asta s-a vrut subliniat.

Mai mult decât atât, Gheorghe Gheorghian a fost un susținător înfocat al incinerării ca alternativă la înmormântările tradiționale, pentru a scuti spațiul pe care mormintele îl ocupă în cimitire.

În acest sens, el a fondat societatea Cenușa, care promova cremațiunea și a pus bazele crematoriului cu același nume din Parcul Tineretului.

Această inițiativă și-a pus amprenta asupra tradițiilor funerare din București și a deschis calea către o abordare modernă și civilizată în acest domeniu, o alternativă pe care nu toți locuitorii au privit-o, însă, cu „ochi buni”, din considerente care aveau legătură cu apartenența religioasă.

Crematoriul Cenușa din București.

Controversele din spate

Iată că mandatul lui Gheorghian nu a fost lipsit de controverse și critici. În plus fost acuzat de politizare a administrației și de gestionare ineficientă a resurselor orașului.

„Când am venit, n-am găsit nici un ban în casa comunală și foarte multe datorii. Populația flămândă și fără lemne, mă asalta zilnic și trebue să adaog că la toate sforțările mele, în loc de ajutor au fost multe ziare politice care din spirit de opoziție m’au ironizat, pot zice m’au maltratat”, declara primarul Gheorghe Gheorghian pentru publicația „Dimineața”, în luna decembrie a anului 1921.

Cu toate acestea, contribuția pe care a adus-o la dezvoltarea Bucureștiului rămâne una pe care nu o poate contesta nimeni, mai ales dacă ne încumetăm să privim în prezent și să comparăm toate astea cu politicienii din ziua de astăzi.

Fără absolut niciun dubiu, Gheorghe Gheorghian a fost unul dintre primarii emblematici ai Bucureștiului interbelic, ale cărui acțiuni au ecou asupra evoluției orașului chiar și în ziua de astăzi.

În ciuda faptului că mandatul său a fost marcat de provocări și controverse, contribuția pe care a adus-o la modernizarea și dezvoltarea Bucureștiului rămâne în istorie, ceea ce nu se poate spune despre mulți edili care i-au urmat și, cel mai probabil, care îi vor urma.

Iată că, în curând, vom avea parte de alegeri locale, iar Capitala are de ales între Nicușor Dan, primarul care pare că nu a avut suficient timp pentru a pune lucrurile la punct, și între Cristian Popescu Piedone, politicianul trimis la închisoare și apoi eliberat în cazul Colectiv, dar cu priză excelentă la o anumită categorie de electorat.