Grupa de sânge influențează riscul de accident vascular cerebral înainte de 60 de ani, arată un nou studiu

de: Cojocaru Cristian
13 10. 2024
Legătura dintre grupa de sânge și riscul de accident vascular cerebral timpuriu.

Un nou studiu dezvăluie că grupa de sânge poate juca un rol semnificativ în riscul de a suferi un accident vascular cerebral (AVC) înainte de vârsta de 60 de ani. Cercetătorii au descoperit că persoanele cu grupa de sânge A au un risc cu 16% mai mare de a suferi un AVC timpuriu, comparativ cu alte grupe sanguine.

Ce au arătat studiile

Studiul, publicat în revista de specialitate Neurology, a fost realizat pe baza datelor adunate din 48 de cercetări genetice, care au implicat aproximativ 17.000 de persoane care au suferit un AVC și aproape 600.000 de persoane care nu au avut un astfel de incident. Participanții au fost cu vârste cuprinse între 18 și 59 de ani, iar analiza genomică a relevat două locații genetice asociate cu un risc mai mare de accident vascular cerebral timpuriu. Unul dintre aceste locuri coincide cu regiunea în care se află genele pentru grupele de sânge, scrie Sciencealert.

Cercetările au arătat că persoanele cu variații genetice asociate grupei A au un risc mai mare de a dezvolta un AVC înainte de 60 de ani. În schimb, persoanele cu grupa de sânge O1 au un risc mai mic cu 12% de a suferi un AVC în aceeași perioadă de viață.

De ce influențează grupa de sânge riscul de AVC?

Deși riscul suplimentar pentru cei cu grupa de sânge A este modest, cercetătorii au subliniat că mecanismele care stau la baza acestei asocieri nu sunt încă pe deplin înțelese. Dr. Steven Kittner, neurolog vascular și autor principal al studiului, a explicat că factorii legați de coagularea sângelui, cum ar fi trombocitele și celulele care căptușesc vasele de sânge, ar putea juca un rol important. Acești factori influențează formarea cheagurilor de sânge, care sunt adesea responsabile de producerea unui accident vascular cerebral.

Studiul a scos la iveală că, în cazul persoanelor mai tinere, AVC-urile sunt mai puțin cauzate de acumularea de depozite grase în artere (ateroscleroză) și mai mult de formarea cheagurilor de sânge. Acest mecanism pare să fie diferit de cel care provoacă accidente vasculare cerebrale la persoanele mai în vârstă.

Grupa sanguină este parțial determinată de antigenii din grupul ABO prezenți pe celulele roșii din sânge. (Imagine: Sciencealert)

Alte descoperiri importante

Cercetătorii au comparat și persoanele care au suferit un AVC înainte de 60 de ani cu cele care au avut un AVC după această vârstă. Rezultatele au arătat că riscul crescut asociat cu grupa de sânge A devine nesemnificativ în cazul AVC-urilor apărute după 60 de ani. Acest lucru sugerează că accidentele vasculare cerebrale timpurii pot avea cauze diferite față de cele care apar la o vârstă mai înaintată.

De asemenea, studiul a arătat că persoanele cu grupa de sânge B au un risc cu 11% mai mare de a suferi un accident vascular cerebral, indiferent de vârstă.

Grupa de sânge și riscul cardiovascular

Rezultatele acestui studiu se adaugă la un set mai larg de cercetări care sugerează că genele responsabile pentru grupa de sânge pot influența riscul de boli cardiovasculare. Secvența genetică asociată grupelor de sânge A și B a fost deja legată de un risc ușor mai mare de formare a cheagurilor de sânge în vene (tromboză venoasă) și de calcificarea arterelor coronare, o afecțiune care limitează fluxul sanguin și crește riscul de infarct.

Ce înseamnă aceste descoperiri pentru sănătatea ta?

Deși legătura dintre grupa de sânge și riscul de AVC timpuriu este interesantă, experții avertizează că riscul suplimentar pentru persoanele cu grupa de sânge A este relativ mic. De asemenea, nu este necesar ca persoanele din această categorie să fie supuse unor teste suplimentare de screening doar pe baza grupei de sânge.

AVC-ul rămâne o problemă de sănătate majoră, afectând în fiecare an sute de mii de oameni, dar este important de reținut că factori precum stilul de viață, alimentația și prevenirea bolilor cardiovasculare joacă un rol mult mai important în reducerea riscului de accident vascular cerebral.

Studiile viitoare vor fi esențiale pentru a înțelege mai bine mecanismele care leagă grupa de sânge de riscul de AVC și pentru a clarifica dacă este necesară o abordare personalizată în funcție de grupa sanguină.