Filmul de pe Netflix care este o reinterpretare captivantă a clasicului Hamlet: „Ophelia” este în topul preferințelor românilor

de: Ozana Mazilu
20 06. 2024

Filmul de pe Netflix Ophelia din 2018 este o reinterpretare captivantă a clasicului Hamlet de Shakespeare, văzută prin ochii personajului Ophelia, interpretat de Daisy Ridley.

Regizat de Claire McCarthy și bazat pe romanul lui Lisa Klein, filmul oferă o perspectivă proaspătă asupra unei povești cunoscute, acordându-i lui Ophelia o agenție și o voce pe care tradițional nu le-a avut.

Filmul de pe Netflix, inspirat din Shakespeare

În această versiune a filmului de pe Netflix, Ophelia este prezentată ca un copil rebel și fără mamă, care este luată sub aripa reginei Gertrude (Naomi Watts) ca una dintre cele mai de încredere doamne de onoare. Curând, ea câștigă afecțiunea tânărului Prinț Hamlet (George MacKay). O iubire pasionată se aprinde între cei doi în secret, pe măsură ce regatul este pe marginea războiului, învăluit în intrigi politice și trădare.

Când tatăl lui Hamlet este asasinat și prințul începe să se destrame, Ophelia navighează cu perspicacitate regulile puterii în Danemarca, luptându-se să aleagă între dragostea adevărată și propria viață. Filmul explorează teme precum puterea, trădarea și lupta pentru autonomie într-o lume dominată de bărbați.

Criticii au avut păreri împărțite despre film, cu recenzii variind de la laudative la critice. Unii au apreciat încercarea de a oferi o nouă perspectivă asupra unei povești atât de bine cunoscute, în timp ce alții au simțit că filmul nu a reușit să-și atingă potențialul complet. Cu toate acestea, performanța lui Daisy Ridley și abordarea proaspătă a materialului sursă fac din Ophelia o experiență de vizionare interesantă pentru fanii dramei și ai literaturii clasice.

„Ophelia”, film preferat de români

Iată și alte câteva recomandări de filme inspirate din opere literare care merită vizionate:

  • Life of Pi (2012) – O aventură captivantă regizată de Ang Lee, bazată pe romanul lui Yann Martel. Povestea lui Pi Patel, un băiat care supraviețuiește unui naufragiu și plutește în derivă alături de un tigru de Bengal.
  • The Exorcist (1973) – Un clasic al genului horror, regizat de William Friedkin și bazat pe romanul lui William Peter Blatty. Filmul urmărește povestea unei fete de 12 ani posedată de demoni.
  • Les Misérables (2012) – Adaptarea muzicală a romanului lui Victor Hugo, cu Anne Hathaway și Hugh Jackman, care urmărește povestea lui Jean Valjean, un bărbat sărac aflat pe fugă din calea legii.
  • The Name of the Rose (1986) – Un thriller misterios regizat de Jean-Jacques Annaud, bazat pe romanul lui Umberto Eco. Sean Connery joacă rolul unui călugăr care investighează moartea misterioasă a unui alt călugăr.
  • Schindler’s List (1993) – Un film biografic și istoric emoționant regizat de Steven Spielberg, bazat pe cartea lui Thomas Keneally. Povestea lui Oskar Schindler, care a salvat viețile a peste 1100 de evrei în timpul Holocaustului.

Aceste filme sunt doar câteva exemple ale modului în care literatura poate fi transpusă în arta cinematografică, oferind o nouă dimensiune și interpretare operelor originale. Fiecare film aduce propria sa viziune unică și adaugă straturi de complexitate și emoție la poveștile pe care le adapteaza.