Fermierul român care a dat lovitura cu o afacere de familie, totul a plecat de la bunici. Povestea de succes a tânărului Cezar Musteață

de: Alexandru Puiu
16 08. 2024

Cezar Musteață este un exemplu de succes în agricultura românească, demonstrând că perseverența și dedicarea pot aduce rezultate remarcabile. Fermier din comuna Țibănești, județul Iași, el administrează acum aproape 800 de hectare de teren agricol, continuând tradiția familiei sale, ajunsă la a treia generație de agricultori. Deși a primit oferte tentante pentru a vinde ferma, Cezar a ales să rămână fidel afacerii de familie.

De la bunici la o fermă de succes

Povestea familiei Musteață începe cu bunicul lui Cezar, un chiabur care, în ciuda lipsurilor și a vremurilor grele, a reușit să cumpere terenuri agricole. „Bunicul meu era chiabur. Este act notarial la Țibănești, cu contractele făcute de bunicul, care nu avea multă carte, semna cu degetul, că a cumpărat teren agricol. În perioada foametei, când a luat el teren, cu un sac de bani cumpărai o sacoșă de făină. A ajuns la vreo 40 de hectare. Nu folosim terenurile alea, când a venit comunismul, au fost luate, iar ce avem acum de la bunicul nu vindem. El a avut sclipirea să cumpere teren,” povestește Cezar Musteață.

După Revoluția din 1989, tatăl lui Cezar a continuat să extindă afacerea, luând terenuri în arendă și investind în utilaje agricole. „Tatăl meu, în 90, a devenit antreprenor. Putea munci la Camera Agricolă, dar nu putea să facă naveta și a renunțat. A luat teren în arendă, plătea prestări servicii, pentru că atunci erau SMA-urile, iar încet-încet și-a luat utilaje, a făcut siloz. Politica pașilor mărunți, chiar prea mărunți, aș spune eu. Acum nu mai e așa. Îmi mai zice că ne grăbim, dar trebuie să faci mișcarea la timpul potrivit,” explică fermierul.

Creșterea afacerii și provocările actuale

La 18 ani, Cezar Musteață a cumpărat primul său teren, continuând să extindă afacerea. Acum, la vârsta de 40 de ani, el gestionează sute de hectare cultivate cu grâu, porumb și floarea-soarelui. De asemenea, Cezar are planuri de a se apuca și de ferme zootehnice, adaptându-se cerințelor pieței. „Ne apucăm și de zootehnie. Nu neapărat cu ferme cu vaci Black Angus. Trebuie să crești, vrea piața, iar la noi nu există cerere mare pentru asta. Investești, capitalizezi, apoi marchezi profituri. Cred că și noi vom vinde străinilor la un moment dat,” spune el.

Cezar a refuzat până acum oferte de la investitori străini pentru a vinde ferma, dar recunoaște că, pe termen lung, piața agricolă se va schimba. „Am primit o ofertă de la niște danezi, să vând ferma, dar am refuzat. Vrem, nu vrem, investitorii cresc pentru că au tehnologie mai bună, iar tu vei fi înghițit. Cel mai bogat va fi și mai bogat, iar riscul să piardă tot este mare. Când ești mai mic, te împrumuți la cumătri, neamuri, prieteni. Când e vorba de câteva milioane de euro, de unde-i scoți?” adaugă Cezar Musteață.

O viață simplă și fericită

Cezar Musteață subliniază importanța unei vieți echilibrate și a consumului de produse locale. „Eu fac parte din clasa de mijloc. Nu îmi trebuie prea mult să fiu fericit. Nu îmi fac griji pentru ziua de mâine și nu depindem foarte mult de ce se vinde în supermarketuri. Este bine să mănânci produse de la producătorii locali, de la tine din zonă,” explică el.

Comparând cu alte țări, Cezar este mândru de calitatea mâncării din România. „În Germania, nu aș sta niciodată pentru că mâncarea lor nu are gust. Noi mâncăm bine, sănătos, gustos,” afirmă fermierul din Iași.

Povestea de succes a lui Cezar Musteață demonstrează că, prin muncă și dedicație, se pot atinge rezultate remarcabile în agricultura românească. Acesta rămâne un exemplu pentru tinerii fermieri care doresc să-și dezvolte propriile afaceri în acest domeniu, conform BZI.ro.