Fenomen bizar: Șapte „sori” pe cerul Chinei, o iluzie optică spectaculoasă FOTO

de: Ozana Mazilu
30 08. 2024

O filmare uluitoare, surprinsă de la etajul 11 al unui spital din Chengdu, China, a stârnit uimire în întreaga lume, arătând nu mai puțin de șapte sori pe cer. Acest fenomen incredibil, care a captivat imaginația privitorilor, este de fapt o iluzie optică, produsă de refracția luminii prin sticla geamului.

O apariție spectaculoasă, dar explicabilă științific

În data de 18 august, o femeie din Chengdu, cunoscută sub numele de Wang, a înregistrat un videoclip care părea să arate un miracol cosmic – mai mulți sori apărând simultan pe cer. Filmarea de un minut a captat soarele în timpul apusului, dar imaginea surprindea mai mult de un singur astru, generând o scenă de neuitat pentru cei care au privit-o.

Deși fenomenul a părut a fi o minune astrală, explicația științifică este mult mai simplă. Fenomenul a fost cauzat de refracția luminii prin geamul stratificat al clădirii. Lumina soarelui s-a reflectat și refractat prin straturile de sticlă ale ferestrei, creând multiple imagini ale soarelui. Excepție face soarele cel mai strălucitor din centru, care este adevăratul astru, restul fiind doar reflecții și refracții ale acestuia.

Pe rețelele de socializare, reacțiile au fost diverse. Unii utilizatori ai platformei Weibo au sugerat teorii fantastice, precum o defecțiune a câmpului magnetic care ar fi făcut ca universurile paralele să devină vizibile. Alții au afirmat că poluarea extremă din China ar fi cauzat fenomenul, iar câțiva au preferat să glumească, făcând referire la celebra melodie a lui Eminem: „Will the real Sun shady please rise up?”

Mitologia chineză și interpretările moderne

În ciuda explicațiilor științifice clare, unii oameni au preferat să creadă că spectacolul misterios are legătură cu mitologia chineză, în special cu legenda lui Hou Yi. Conform acestei mitologii, Hou Yi era zeul arcașiei, trimis din Ceruri pentru a ajuta oamenii. Se spune că el a oprit zece sori care ar fi urmat să ardă Pământul, doborându-i cu arcul său magic. Al zecelea soare a cerut milă și a promis să separe ziua de noapte pentru a nu distruge Pământul.

Această legendă a fost invocată de unii pentru a explica apariția celor șapte sori, sugerând că spectacolul de pe cerul Chengdu ar putea fi un semn din partea zeilor. Deși această explicație este romantică și plină de simbolism, realitatea rămâne că fenomenul are o bază fizică clară și naturală.

Astfel de fenomene ne amintesc de frumusețea și complexitatea naturii, dar și de importanța înțelegerii științifice a lumii în care trăim. Deși iluzia optică a fost generată de un simplu geam, aceasta a reușit să aducă un moment de uimire și mister în viața de zi cu zi, demonstrând cum tehnologia și natura pot colabora pentru a crea momente magice.