TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat și YouTube, date în judecată de un oraș întreg. Ce reproșuri li se aduc giganților rețelelor de socializare

de: Iulia Kelt
25 02. 2024

Primarul orașului New York, Eric Adams, a anunțat că administrația orașului a intentat un proces împotriva a cinci platforme de socializare, inclusiv TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat și YouTube.

Motivul din spatele procesului

Procesul susține că companiile de social media precum TikTok și Meta, proprietarul Facebook și Instagram, sunt responsabile pentru „alimentarea crizei naționale de sănătate mintală a tinerilor”.

Procesul continuă afirmațiile făcute de reprezentanții New York, de luna trecută, potrivit cărora utilizarea de social media este similară cu fumatul și, prin urmare, reprezintă un pericol pentru sănătatea publică.

De asemenea, se bazează pe avertismentul dat de Dr. Vasan anul trecut, care a subliniat angajamentul New York-ului de a face companiile responsabile pentru impactul produselor și serviciilor lor asupra copiilor orașului.

„În ultimul deceniu, am văzut cât de copleșitoare poate fi lumea online, expunându-i pe copiii noștri la un flux continuu de conținut dăunător și alimentând criza națională de sănătate mintală a tinerilor”, explică primarul Adams.

Vezi și: Distopia rețelelor de socializare: Cât de departe suntem dispuși, de fapt, să mergem pentru un like în plus

Viceprimarul pentru Sănătate și Servicii Umane, Anne Williams-Isom, a remarcat că, în timp ce social media are unele beneficii, cum ar fi oferirea de modalități puternice de conectare, ele permit și comportamente nesănătoase.

Vezi și: Cum s-ar putea schimba rețele de socializare, în viitor: butoanele care ar face diferența dintre știrile false și adevăr

TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat și YouTube, „toxice”

„Social media este toxică în mediul nostru digital, la fel cum plumbul, poluarea aerului și nicotina sunt în cel fizic”, spune Dr. Vasan.

În ceea ce privește ofensele specifice pe care companiile de social media presupus le-au comis, procesul scoate în evidență că utilizarea algoritmilor pentru a crea angajament încurajează utilizarea compulsivă și excesivă a platformelor de social media.

Vezi și: De ce riscă toate rețelele de socializare din Europa să se închidă: anunțul ferm al Uniunii Europene