Explozie rară pe cer: un eveniment unic în viață, vizibil cu ochiul liber

de: Cojocaru Cristian
19 06. 2024

În următoarele luni, un spectacol rar ar putea lumina cerul nordic. În constelația Corona Borealis, la peste 2.500 de ani-lumină distanță, steaua T Coronae Borealis (T CrB) se pregătește să explodeze, devenind temporar unul dintre cele mai strălucitoare obiecte din cerul nopții.

Astronomii așteaptă cu nerăbdare această explozie, nu doar pentru că va fi uimitoare, ci și pentru bogăția de date pe care o vor putea colecta despre un tip de explozie stelară cunoscută sub numele de nova clasică.

De ce știm că T CrB va exploda

Motivul pentru care știm că T CrB va exploda este că a făcut-o deja de mai multe ori, la fiecare 80 de ani, timp de cel puțin opt secole. Acest eveniment este foarte aproape de a fi unică în viață – și tehnologia pe care o avem acum pentru a o observa este mult superioară celei din timpul ultimei explozii, din februarie 1946.

„Există câteva nove recurente cu cicluri foarte scurte, dar, în general, nu vedem adesea o explozie repetată într-o viață umană, și rar una atât de relativ apropiată de propriul nostru sistem”, spune astronomul Rebekah Hounsell de la NASA Goddard Space Flight Center, citat de Sciencealert.

Ce este o nova clasică?

Nu trebuie confundate cu exploziile cataclismice ale stelelor cunoscute sub numele de supernove, novele clasice sunt explozii mai mici care lasă steaua mai mult sau mai puțin intactă. T CrB este un sistem stelar binar care conține nucleul colapsat al unei stele asemănătoare Soarelui, numit pitică albă, și o companioană uriașă roșie.

Piticele albe sunt foarte mici și foarte dense, având o masă de până la 1,4 ori mai mare decât cea a Soarelui. Datorită intensității gravitaționale, acestea atrag material, predominant hidrogen, de la companioana lor, care se acumulează pe suprafața piticii albe. În timp, acest hidrogen se comprimă și, în cele din urmă, declanșează o explozie termonucleară care expulzează violent excesul de hidrogen în spațiu.

Aceasta este nova, iar pentru T CrB, acest proces durează aproximativ 80 de ani.

Așteptările astronomilor

În ultimul deceniu, astronomii au observat sistemul binar comportându-se similar cu modul în care a făcut-o înainte de explozia din 1946, în special o scădere a strălucirii care semnalează apropierea erupției. Analiza lor sugerează că aceasta ar putea avea loc foarte curând – posibil chiar înainte de septembrie 2024.

Astronomii monitorizează cu atenție o mică porțiune de cer din constelația Corona Borealis, înconjurată de constelațiile Lyra, Hercules și Boötes. Este de așteptat ca nova să devină vizibilă cu ochiul liber și să rămână vizibilă pentru o săptămână.

Implicarea astronomilor amatori

În acest eveniment, oamenii de știință apelează la astronomii amatori și la publicul larg pentru a colecta date. Cu cât mai mulți oameni observă T CrB, cu atât mai bine vor putea înțelege aceste erupții spectaculoase.

Desigur, telescoapele din întreaga lume vor fi îndreptate spre acest eveniment, acoperind toate lungimile de undă, de la radiațiile radio, până la cele X și gamma.

„Novele recurente sunt imprevizibile și contrariante”, spune astrofizicianul Koji Mukai de la NASA Goddard. „Când crezi că nu există nicio șansă să urmeze un anumit tipar, o fac – și imediat ce începi să te bazezi pe repetarea aceluiași tipar, deviază complet de la acesta. Vom vedea cum se comportă T CrB.”