Este prea târziu să prevenim Al Treilea Război Mondial? Un nou tip de conflict global: Primul Război Spațial

de: Ozana Mazilu
26 06. 2024

Imaginați-vă, pentru un moment, că guvernul iranian anunță că a dezvoltat o bombă nucleară și amenință să o folosească împotriva Israelului. Statele Unite reacționează cu amenințări de intervenție militară, așa cum au făcut în 1991 și 2003 în Irak. Iranul semnalează că nu va tolera un al treilea război în Golf și caută aliați.

Posibile scenarii care ar putea declanșa un conflict global

Forțele americane se adună pentru a intra în Iran, care ordonă mobilizarea națională. Rusia, China și Coreea de Nord își exprimă sprijinul pentru Iran, iar Washingtonul își extinde forța de intervenție, aducând și un contingent britanic. Rusia intră în joc, ridicând miza în așteptarea că Occidentul va ceda. Urmează o confruntare nucleară, dar cu degete tensionate pe ambele părți, liderii riscă să nu lovească primii, iar totul se termină în dezastru. Al Treilea Război Mondial începe cu un schimb de focuri nucleare, iar restul, cum se spune, este istorie.

Într-un alt scenariu, frustrarea Chinei față de statutul Taiwanului duce la o acumulare de forțe de invazie. Statele Unite sunt preocupate de propria criză politică internă. Japonia urmărește cu anxietate schimbul de cuvinte dure între China și Taiwan, întrebându-se dacă ar trebui să intervină. Națiunile Unite condamnă acțiunile Chinei, iar China respinge cenzura și ordonă invazia, fiind convinsă că o victorie rapidă va preveni intervenția altora, așa cum spera Hitler când a invadat Polonia în 1939. Statele Unite activează acum planuri de urgență pentru a salva Taiwanul, iar fiecare parte folosește arme nucleare tactice împotriva forțelor armate ale celeilalte. Coreea de Nord și Rusia se aliniază cu China. Nu există o lovitură nucleară generală, dar Rusia avertizează Europa să stea deoparte, divizând strategia americană între cele două teatre, așa cum s-a întâmplat în al Doilea Război Mondial. Conflictul continuă să escaladeze.

Un nou tip de conflict global: Primul Război Spațial

O a treia variantă implică o diviziune tot mai mare între Vestul democratic și statele autoritare din Eurasia, care intră într-un nou capitol periculos. Niciuna dintre părți nu dorește să riște un război deschis, dar există posibilitatea ca distrugerea comunicațiilor prin satelit să submineze capacitatea militară și economică a celeilalte părți. Fără avertisment, sistemul de comunicații prin satelit al Vestului este atacat și sunt provocate daune masive rețelelor sale electronice comerciale și militare. Nimeni nu revendică lansarea rachetelor, dar, în haosul care urmează, vina este rapid direcționată către statele anti-vestice. Retalierea este dificilă din cauza colapsului comunicațiilor. Incertă ce să facă, mobilizarea militară este ordonată în întreaga lume occidentală, dar Rusia și China cer ca aceasta să înceteze. Asemenea anului 1914, roțile, odată puse în mișcare, sunt greu de oprit, iar criza se amplifică. Bine ați venit la Primul Război Spațial.

Lecțiile istoriei și realitatea conflictelor

Aceste scenarii sunt posibile, deși niciunul dintre ele nu este probabil. Imaginarea războaielor viitoare poate produce fantezii periculoase care promovează anxietatea față de securitatea viitoare. Dezvoltarea armelor nucleare a schimbat substanțial termenii oricărui conflict global viitor. Există, fără îndoială, planuri de contingență pregătite de forțele armate din întreaga lume pentru a face față unei game de posibilități care altfel ar fi considerate fanteziste în lumea reală. Și, deși istoria ne poate ajuta să ne gândim la forma unui război viitor, lecțiile istoriei sunt rareori învățate.

Întrebarea despre cum ar putea izbucni al Treilea Război Mondial ne bântuie astăzi mai mult decât oricând de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial. Actul de a ghici este dovada așteptării noastre că războiul, sub o formă sau alta, rămâne un fapt într-o lume plină de insecurități multiple. Conflictele din Ucraina, Gaza, Myanmar și Sudan ne amintesc de această realitate omniprezentă. Iar amenințările regulate din partea Rusiei privind utilizarea armelor nucleare sugerează că fanteziile noastre s-ar putea să nu fie atât de departe de adevăr.