Elon Musk dă 1 milion de dolari pe zi pentru semnarea petiției care susține „dreptul de a purta arme și libertatea de exprimare”

de: Andrei Simion
20 10. 2024
Elon Musk pe scenă alături de Donald Trump la un miting în Pennsylvania, SUA. (Foto: Reuters)

Elon Musk, CEO-ul Tesla și proprietarul platformei X, a anunțat recent o inițiativă controversată: oferirea a câte 1 milion de dolari pe zi până la alegerile din noiembrie unei persoane care semnează petiția sa de susținere a Constituției Statelor Unite. Petiția pune accent pe susținerea Primului și celui de-Al Doilea Amendament, garantând libertatea de exprimare și dreptul de a purta arme, scrie Reuters.

Un suport financiar pentru Trump și o campanie de mobilizare

Musk, cunoscut pentru sprijinul său vocal pentru candidatul republican Donald Trump, și-a folosit deja resursele financiare impresionante pentru a susține campania acestuia. După evenimentul din Harrisburg, Pennsylvania, Musk a acordat un cec de 1 milion de dolari unui participant, pe nume John Dreher. „John nici măcar nu știa. Deci, oricum, cu plăcere,” a spus Musk în timp ce împărțea premiul, evidențiind elementul surpriză al acțiunii sale.

Această campanie este cea mai recentă dovadă a modului în care Musk folosește bogăția sa pentru a influența cursul alegerilor prezidențiale extrem de disputate dintre Donald Trump și Kamala Harris. America PAC, organizația politică fondată de Musk în sprijinul campaniei lui Trump, este responsabilă pentru mobilizarea și înregistrarea alegătorilor în statele cheie, deși există indicii că organizația se confruntă cu dificultăți în încercarea de a-și atinge obiectivele.

Evenimente controversate și declarații într-o campanie polarizantă

Evenimentul din Harrisburg a fost al treilea de acest fel organizat în Pennsylvania în decurs de trei zile. Elon Musk a prezentat alegerile din noiembrie într-o manieră dramatică, sugerând că, dacă Kamala Harris câștigă, aceasta ar putea fi „ultima alegere” pe care o va avea America. Musk și-a întărit retorica, afirmând că două atentate împotriva lui Trump demonstrează că acesta „tulbură statu-quo-ul” într-un mod pe care Harris nu-l poate face. „Asasinarea unei marionete nu are rost”, a adăugat Musk, reluând un argument pe care l-a mai făcut și pe rețelele de socializare.

Participanții la evenimentul de sâmbătă au fost obligați să semneze petiția pentru a participa, oferind astfel America PAC acces la informații de contact ale potențialilor votanți. Astfel, organizația poate lucra în continuare pentru a mobiliza și convinge mai mulți alegători să voteze pentru Trump.

Investiția lui Musk în viitorul politic al lui Trump

Până acum, Elon Musk a investit cel puțin 75 de milioane de dolari în America PAC, potrivit dezvăluirilor federale, ceea ce face ca acest grup să devină o parte esențială din efortul lui Trump de a recâștiga Casa Albă. Suportul financiar oferit de Musk nu este doar un ajutor, ci un instrument activ de influență politică, într-o campanie care se bazează pe mobilizarea masivă a alegătorilor din statele de importanță majoră.

Musk, fondatorul Tesla și SpaceX, și-a manifestat tot mai mult sprijinul pentru cauzele republicane în ultimii ani, iar în acest an a devenit un susținător vocal al lui Trump. De altfel, Trump a afirmat că, dacă va fi ales, îl va numi pe Musk în fruntea unei comisii pentru eficientizarea guvernului, consolidând astfel relația dintre cei doi.

Inițiativa de a da 1 milion de dolari pe zi pentru semnarea petiției privind susținerea drepturilor constituționale reprezintă un gest provocator care aduce însemnătate campaniei politice și atrage atenția asupra implicării financiare și personale a lui Elon Musk în politica americană. Deși aceste acțiuni pot fi văzute ca un sprijin generos pentru libertățile constituționale, ele sunt și o modalitate strategică de a influența alegerile din noiembrie și de a-l susține pe Donald Trump în cursa pentru președinție.