Două noi victime din Pompeii au fost găsite ținând în brațe monede și bijuterii: Ce au descoperit arheologii
Descoperirea recentă a două schelete în situl antic de la Pompeii a oferit cercetătorilor ocazia de a reconstrui momentele finale pline de panică ale celor care au pierit în timpul erupției devastatoare a Vezuviului în anul 79 e.n.
Cei doi indivizi, identificați drept un tânăr și o femeie de vârstă mijlocie, par să fi fost prinși într-o încăpere în care au căutat adăpost, înainte de a fi anihilați de un curent rapid de gaze vulcanice înfierbântate.
Ce au descoperit arheologii la Pompeii
Lângă cadavrul femeii, arheologii au descoperit o comoară de obiecte valoroase, inclusiv cercei prețioși și o colecție de monede, ceea ce sugerează că aceasta ar fi încercat să-și salveze bunurile prețioase în speranța de a le recupera înainte de dezastru. În cele din urmă, ea a reușit doar să își ducă bogățiile materiale cu ea în lumea de apoi.
Cei doi au fost descoperiți în timpul excavațiilor într-un bloc al orașului Pompeii, cunoscut sub numele de Regio IX, și și-au găsit sfârșitul într-o încăpere denumită „Area 33”. Femeia, care avea între 35 și 45 de ani, a fost găsită întinsă pe un pat în poziție fetală, în timp ce tânărul, despre care se crede că avea cel mult 20 de ani, a fost găsit într-o grămadă sub un perete prăbușit.
Deoarece încăperea nu a fost invadată de pietriș vulcanic, cercetătorii suspectează că cei doi ar fi intrat acolo în căutarea unui refugiu față de ploaia de lavă care a lovit spațiile deschise ale Pompeii după erupție. Cu toate acestea, pe măsură ce camera alăturată s-a umplut cu pietriș, cei doi indivizi au devenit în cele din urmă prinși.
Prezența unui strat subțire de cenușă pe podea sugerează că probabil au murit din cauza unui flux piroclastic, un curent rapid de gaz fierbinte și materie vulcanică. Descriind scena într-un nou studiu, cercetătorii sugerează că acest torent mortal ar fi fost cauza prăbușirii peretelui, ducând la moartea tânărului.
Mistere în situl arheologic
În ceea ce privește femeia mai în vârstă, autorii studiului cred că ea ar fi trăit pentru o perioadă scurtă de timp în plus și că s-ar fi întins pe pat, resemnată, așteptându-și moartea. Deși nu este clar cât de mult a mai trăit, este cert că ultimele ei momente au fost departe de a fi plăcute.
În jurul trupului femeii, arheologii au descoperit un set de chei de fier, care ar fi putut fi asociate cu un cufăr aflat în apropiere. Ea avea, de asemenea, în posesie o colecție de monede din aur, argint și bronz, precum și cercei din aur și perle. Potrivit autorilor, cerceii erau de tip „crotalia”, denumiți astfel datorită zgomotului produs de perlele care se loveau între ele. Printre alte bijuterii ale femeii se afla și un pandantiv sub forma unui amulet, care ar fi fost destinat să ofere protecție în timpul nașterii.
Bazându-se pe această descoperire, cercetătorii suspectează că femeia intenționa să scape cu comorile ei, dar, din nefericire, nu a reușit să iasă din „Area 33”.
Pentru a reconstrui încăperea însăși, autorii au turnat ipsos în golurile lăsate în cenușă, obținând astfel mulaje ale unor piese de mobilier din lemn care odinioară împodobeau camera. Astfel, au reușit să identifice urmele unui pat, un scaun răsturnat și o masă de lemn cu un blat de marmură.