Descoperire surprinzătoare în centrul Mediaș. Hărți și planuri ale orașului de la 1699, reconfirmate

de: Cojocaru Cristian
31 03. 2024

În toamna anului 2022, un proiect aparent cotidian de modernizare a infrastructurii din centrul Mediaș a dat naștere unui eveniment cu totul special. O echipă de experți din cadrul Muzeului de Istorie a Muzeului Național Brukenthal, având în grijă supravegherea arheologică a lucrărilor edilitare, a fost martora unei descoperiri deosebit de interesante.

În luna februarie 2024, în timpul săpăturilor pentru reabilitarea canalizării și conductelor de apă potabilă pe strada Petru Rareș, la capătul dinspre strada Honterus, a fost descoperit un zid vechi. Această ruina, surprinsă longitudinal în șanțul muncitorilor, a atras imediat atenția arheologilor de la Muzeul Brukenthal. „Aveam indicii că în zonă ar putea fi ceva, dar nu știam detalii”, explică dr. Raluca Teodorescu, specialist în cadrul muzeului. Descoperirea a necesitat o cercetare arheologică preventivă, iar lucrările de supraveghere au fost oprite pentru a permite cercetarea minuțioasă a sitului, relateaza publicația locală Turnulsfatului.ro.

Zidul descoperit avea sa fie doar inceputul a ceea ce urma sa realizeze arheologii dupa consultarea hartilor vechi (Foto: Turnulsfatului.ro)

Inițial, zidul părea să aibă aproximativ opt metri lungime și o lățime considerabilă. Cu toate acestea, o analiză mai detaliată a relevat că ceea ce se credea a fi zidul original era de fapt o serie de dărâmături suprapuse, iar zidul propriu-zis avea doar 40 de centimetri lățime. Descoperirea a fost uluitoare pentru cercetători, deoarece zidul dezvăluia mai multe etape de construcție, inclusiv niște arce de sprijin inițiale.

Arheologii, în efortul lor de a înțelege mai bine contextul istoric al descoperirii, au recurs la documentele de arhivă. În acest fel, au descoperit că frontul de case de pe strada Petru Rareș, unde a fost găsit zidul, a suferit modificări semnificative de-a lungul secolelor. Planurile și hărțile vechi realizate de Giovanni Morando Visconti în secolul al XVII-lea au fost deosebit de valoroase în înțelegerea evoluției orașului Mediaș de-a lungul timpului.

Săpăturile din centrul Mediaș care au scos la suprafață informații valoroase

Descoperirile lor au dezvăluit că zona respectivă era inițial ocupată de un front de case medieval târziu sau modern timpuriu, care a fost construit în nordul castelului. Astfel, arheologii au putut trasa un fir clar al evoluției urbane a Mediașului și au identificat chiar și ultimii proprietari ai locuinței înainte de demolare – o familie de maghiari.

Harta Mediasului realizata de Visconti FOTO – MN Brukenthal

Propunerile ulterioare ale arheologilor au inclus recomandarea companiei de construcții să ocolească zidul descoperit cu noile conducte și primăriei Mediaș să pună în valoare descoperirea prin marcarea ei în asfalt cu elemente distincte. De asemenea, s-a sugerat amplasarea unor coduri QR pentru a oferi acces la planurile lui Visconti și la istoria Mediașului din trecutul său îndepărtat.

Această descoperire aparent modestă a unui zid vechi a deschis o fereastră către trecutul medieval al Mediașului, aruncând o nouă imagine asupra evoluției sale istorice și a modului în care orașul a fost modelat de-a lungul secolelor. Eforturile complexe ale echipei de arheologi ai Muzeului Brukenthal au oferit comunității locale și lumii întregi o înțelegere mai profundă și mai bogată a patrimoniului său cultural și istoric.