Descoperire surprinzătoare în astronomie: „Mini-Luna” care orbitează alături de Pământ

de: Ozana Mazilu
25 04. 2024

Cercetările noi sugerează că o „minilună”, orbitând alături de Pământ ar putea fi o bucată de pe partea îndepărtată a Lunii.

Ce este, de fapt, mini-Luna

Un asteroid care se rotește rapid în jurul Pământului ar putea fi o bucată rătăcită a Lunii. O nouă cercetare, publicată recent în revista științifică Nature Astronomy, sugerează că asteroidul apropiat de Pământ, 469219 Kamo’oalewa, ar fi putut fi aruncat în spațiu când o rocă spațială cu diametrul de aproximativ 1,6 kilometri a lovit Luna, creând craterul Giordano Bruno.

Reflectanța luminii de pe Kamo’oalewa se potrivește cu cea a rocilor lunare erodate, iar dimensiunea, vârsta și rotația sa corespund cu craterul de 22 km, situat pe partea îndepărtată a Lunii, au raportat cercetătorii studiului.

China planifică să lanseze o misiune de întoarcere cu mostre la asteroid în 2025. Misiunea numită Tianwen-2 va returna bucăți de Kamo’oalewa aproximativ 2,5 ani mai târziu.

„Posibilitatea unei origini lunare adaugă intrigă neașteptată misiunii și prezintă provocări tehnice suplimentare pentru returnarea mostrelor”, a declarat Bin Cheng, un planetolog la Universitatea Tsinghua și co-autor al noului studiu.

Ce spun astronomii

Kamo’oalewa a fost descoperit în 2016 de cercetători la Observatorul Haleakalā din Hawaii. Acesta are un diametru de aproximativ 30 până la 60 de metri și se rotește rapid, completând o rotație la fiecare 28 de minute. Asteroidul orbitează în jurul Soarelui pe o traiectorie similară cu cea a Pământului, uneori apropiindu-se la doar 16 milioane de kilometri.

Studiile ulterioare au sugerat că spectrul luminii reflectate de Kamo’oalewa este foarte similar cu spectrul reflectat de mostrele aduse pe Pământ de misiunile lunare, precum și cu meteoritii cunoscuti ca provenind de pe Lună. Cheng și colegii săi au calculat mai întâi ce dimensiune și ce viteză de impact ar fi necesare pentru a ejecta un fragment ca Kamo’oalewa de pe suprafața lunară, precum și ce dimensiune ar fi lăsat craterul în urmă.

Ei au descoperit că asteroidul ar fi putut rezulta dintr-un impact la un unghi de 45 de grade, la aproximativ 18 kilometri pe secundă, și ar fi lăsat în urmă un crater de 10 până la 20 de kilometri. Sunt zeci de mii de astfel de cratere de această dimensiune pe Lună, dar cele mai multe sunt vechi, au scris cercetătorii în lucrarea lor.