Descoperire în Bistrița-Năsăud: Obiecte vechi de 3.000 de ani și misterul utilității lor

de: Cojocaru Cristian
21 09. 2024
Arheologii au descoperit obiecte vechi de 3.000 de ani la Băile Figa. (Foto: Dan Buzea, arheolog MNCR)

O echipă de arheologi de la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe a făcut o descoperire remarcabilă în situl arheologic de la Băile Figa, județul Bistrița-Năsăud. Printre artefactele scoase la lumină se numără unelte de lemn de aproximativ 3.000 de ani vechime, care oferă indicii valoroase despre modul în care populațiile preistorice extrăgeau sarea din această zonă. Conform comunicatului transmis de instituție, aceste unelte erau folosite, cel mai probabil, pentru perforarea și desprinderea blocurilor de sare cu ajutorul apei, noteaza agenția de presă Agerpres, citată de G4media.

Un sit unic în Europa, bine conservat

Situl de la Băile Figa este considerat unul dintre cele mai importante locuri de exploatare preistorică a sării din Europa. Acesta este, de altfel, singurul sit din Bazinul Carpatic care a fost investigat sistematic, fiind astfel o sursă valoroasă pentru cercetătorii interesați de tehnologiile și practicile de exploatare a sării în perioada preistorică. Reprezentanții Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni au subliniat, într-o postare pe rețelele de socializare, că vestigiile descoperite în sit au fost excepțional de bine păstrate datorită condițiilor speciale oferite de mediul natural .

Nămolul sărat în care au fost îngropate aceste unelte a creat un mediu perfect pentru conservarea lor. „Salinitatea, lipsa oxigenului și absența luminii solare împiedică descompunerea substanțelor organice”, explică arheologii. Aceste condiții permit o conservare de excepție a fibrelor și țesăturilor din lemn, păstrând în detalii foarte fine chiar și urmele de prelucrare și utilizare .

Artefactele descoperite și importanța lor arheologică

Printre artefactele descoperite de echipa de cercetători se numără un baros, un jgheab și o troacă din lemn, toate de mari dimensiuni și cu o vechime estimată la aproximativ 3.000 de ani. Deși funcția exactă a acestor unelte rămâne subiect de studiu, se presupune că ele au fost folosite pentru a facilita extragerea sării. Uneltele ar fi fost utilizate pentru a perfora și a disloca blocurile de sare din sol, printr-un proces în care apa juca un rol crucial în slăbirea depozitelor de sare .

Valoarea acestor artefacte constă nu doar în vechimea lor, ci și în calitatea remarcabilă de conservare. „Artefactele din situl de la Băile Figa sunt excepțional de bine păstrate”, explică cercetătorii, subliniind că acestea reprezintă o sursă extrem de importantă pentru reconstituirea modului în care lemnul era exploatat și prelucrat în scopuri industriale în perioada preistorică .

Obiectele descoperite de către arheologi la Băile Figa au o importanță deosebită pentru cunoașterea istoriei și evoluției locurilor. (Foto: Dan Buzea, arheolog MNCR)

Procesul de conservare și restaurare a artefactelor

După descoperirea lor, obiectele vor fi supuse unui proces detaliat de conservare. Specialiștii vor preleva artefactele și le vor depozita în condiții care să le protejeze de razele solare și de variațiile de umiditate, pentru a preveni deteriorarea rapidă. Restauratorii vor utiliza tehnici specifice pentru a stabiliza lemnul și pentru a-l proteja pe termen lung, procesul incluzând desalinizarea, impregnarea cu ceară și aplicarea unor straturi protectoare, precum șelacul .

Această descoperire face parte dintr-o cercetare sistematică care are loc anual în situl de la Băile Figa, coordonată de o echipă internațională de experți. Echipa de cercetare este condusă de dr. Valerii Kavruk și include arheologi de renume, precum dr. Anthony F. Harding de la Universitatea Exeter din Anglia și dr. Radu Iustinian Zăgreanu de la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud .

Misterul utilității uneltelor

Deși este evident că aceste unelte erau folosite pentru a facilita exploatarea sării, detaliile despre metodele și tehnicile exacte rămân, în mare parte, necunoscute. Uneltele descoperite la Băile Figa sugerează o tehnologie bine dezvoltată pentru acea perioadă, însă cercetătorii speră să obțină mai multe răspunsuri pe măsură ce studiile avansează. Analizele detaliate ale acestor artefacte ar putea dezvălui aspecte importante despre viața cotidiană a oamenilor din această regiune acum 3.000 de ani .

O parte dintre obiectele descoperite reprezintă un mister, iar arheologii fac eforturi pentru a înțelege utilitatea acestora. (Foto: Dan Buzea, arheolog MNCR)

Un pas important în cercetarea preistorică

Descoperirile de la Băile Figa aduc o contribuție majoră la înțelegerea istoriei exploatării sării și a vieții comunităților preistorice. Cu fiecare nouă săpătură, cercetătorii descoperă noi indicii care ne ajută să reconstituim un tablou complet al civilizațiilor din această parte a Europei.

Pe măsură ce misterul utilității exacte a uneltelor din lemn se va clarifica, este cert că situl de la Băile Figa va continua să fie un punct de referință pentru cercetările arheologice din România și din întreaga Europă.