Descoperire importantă în județul Olt: Idol de aur vechi de milenii, analizat la Institutul Măgurele

de: Ozana Mazilu
14 11. 2024
Idolul de aur descoperit in Olt

O descoperire remarcabilă a avut loc în județul Olt, unde un artefact din aur, vechi de milenii, a fost descoperit recent și a fost analizat în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” de la Măgurele. Artefactul, un idol antropomorf datând din perioada Eneoliticului și atribuit culturii Gumelnița, este considerat un posibil unicat pentru spațiul românesc, iar rezultatele analizelor confirmă valoarea sa istorică deosebită.

Descoperit în toamna acestui an cu ajutorul unui detector de metale, idolul de aur a ajuns pe mâinile experților din cadrul Institutului de la Măgurele pentru o serie de analize complexe. Potrivit specialiștilor, această figură antropomorfă din aur ar putea fi o amuletă purtată de liderii comunităților preistorice, iar importanța sa arheologică și culturală este necontestată.

Un artefact cu o poveste fascinantă

Adrian Laurențiu Manea, un tânăr șofer de tir din comuna Nicolae Titulescu, a fost cel care a făcut această descoperire remarcabilă. Manea, pasionat de căutarea de artefacte cu ajutorul detectorului de metale de mai bine de un an și jumătate, a descoperit idolul de aur de 20 de grame într-o pădure din apropierea localității Ghimpețeni. Ulterior, a postat o imagine a obiectului pe o platformă online dedicată amatorilor de detecții, unde a primit numeroase sugestii și teorii despre posibila utilitate a figurinei.

Idolul de aur descoperit in Olt Sursa foto: Realitatea Oltului

Potrivit unor comentarii primite pe rețelele de socializare, idolul ar putea fi o amuletă destinată liderilor, datorită formei sale antropomorfe și a faptului că este realizat din aur, un material simbolic pentru statut și putere în multe culturi antice. Această descoperire vine ca o mărturie fascinantă a istoriei și culturii din România preistorică, oferind o fereastră inedită spre modul de viață al comunităților antice.

Analize de laborator la Măgurele

După ce artefactul a fost predat autorităților, acesta a ajuns la Institutul de la Măgurele, unde a fost supus unor analize riguroase sub coordonarea arheologului Florin Ciulavu, de la Muzeul Județean Olt. Procesul a inclus patru tipuri diferite de teste științifice menite să dezvăluie structura și compoziția idolului, dar și să ofere date precise despre vechimea sa. În prezent, cercetătorii lucrează la o documentație completă a artefactului, iar detaliile vor fi publicate într-un studiu dedicat.

Arheologul Florin Ciulavu a subliniat importanța colaborării cu experții de la Institutul Măgurele și le-a mulțumit, în special, colegilor săi pentru munca intensă depusă. Conform acestuia, idolul este o piesă cu o valoare istorică inestimabilă, foarte probabil unicat în România, și ar putea aduce noi informații despre perioada și obiceiurile culturale ale comunităților din cultura Gumelnița.

Această descoperire și analizele ce o însoțesc reprezintă un pas important pentru arheologia din România, fiind încă o dovadă că multe comori istorice așteaptă să fie descoperite și aduse la lumină.