Descoperire remarcabilă: O femeie găsește o sabie de 200 de ani în albia unui râu. Ce mistere ascunde

de: Ozana Mazilu
13 09. 2024
Jane Eastman, femeia care a gasit sabia

O femeie din Hampshire, Marea Britanie, a devenit virală pe rețelele de socializare după ce a descoperit o sabie militară veche de două secole într-un râu local. Jane Eastman, cunoscută pe TikTok ca @myordinarytreasure, și-a împărtășit uimitoarea descoperire într-un videoclip care a adunat peste 4,9 milioane de vizualizări și 413.200 de aprecieri.

O descoperire incredibilă

Jane Eastman, pasionată de căutarea istoriei pierdute în râuri, se afla în timpul unei explorări obișnuite când a observat un obiect strălucind sub apă. Folosind o găleată cu fund de sticlă pentru a vedea mai bine prin apa tulbure, a descoperit o sabie lungă, cu un mâner de alamă.

„Nu-mi venea să cred, era o sabie adevărată. A fost o experiență suprarealistă”, a declarat Eastman.

@myordinarytreasure Replying to @atomsk100 **UPDATE! on sword found in river!…please visit my Insta – @myordinarytreasure for the details on my river finds. A couple of weeks ago…I’d gone for a river search to cool off on a hot day as much as anything else, when I came across something that stopped me in my tracks. I could not believe my eyes, but it was unmistakable. I have learned that this sword is actually a sabre, a Dutch (or Belgian made) model 1819 briquet sabre, a type of short sword or ‘hanger’ based on the earlier French Napoleonic briquet. What differentiates this one from the French briquet is the acorn shaped guard, atypical point and that there is the iron rivet through the handle. There is a date stamp for 1833 on the blade. I am extremely grateful to Jeroen and Mike @gridwalker306 for their expertise and advice in this specialist area. Whilst this must surely be a once in a lifetime find for me, the sabre is not classed as ‘treasure’ in the legal sense. However, to discover one in an English river has to be extraordinary by any measure, as must surely be the story of exactly how and why it came to be there. One to ponder… #antiquesword #sword #riverfinds #mudlarking #streamlarking #wadingfortreasure #treasurehunting ♬ Epic Music(863502) – Draganov89

Sabia, cu o lamă lungă și un mâner care nu a ruginit datorită alamei, părea să fie scoasă dintr-un film precum Pirații din Caraibe. „Nu era niciun dubiu despre ce era. Am fost foarte confuză de ce se afla acolo,” a adăugat ea.

Istoria sabiei

După descoperire, Eastman a început să cerceteze originea armei. A fost contactată de un colecționar belgian de săbii prin Instagram, care i-a oferit informații valoroase. Acesta a sugerat că sabia este probabil un briquet de infanterie olandez sau belgian, datând din 1815. Expertul Matt Easton de la Easton Antique Arms a confirmat această identificare, adăugând că aceste săbii erau folosite de militarii olandezi și belgieni și erau bazate pe modele franceze mai vechi.

Briquet-urile erau unelte versatile, folosite pentru curățarea vegetației sau pentru autoapărare. Deși muschetele și baionetele erau armele principale ale vremii, această sabie își avea locul pe câmpul de luptă.

Videoclipul lui Eastman a captivat audiența, iar mulți spectatori au speculat despre cum a ajuns sabia în râu. Un comentator a spus: „Imaginează-ți ultima persoană care a ținut-o, ce s-a întâmplat de a ajuns în apă”. Un altul a glumit: „ACUM EȘTI REGINĂ! Sau poate femeia care alege conducătorul?”.

Eastman este și ea curioasă despre călătoria sabiei și se întreabă dacă a fost adusă dintr-un război sau dacă a aparținut unui colecționar. Ea speră că, prin curățare și examinare, va putea dezvălui mai multe despre trecutul său.

Această descoperire nu este prima de acest fel pentru Eastman. Colecția sa personală include obiecte militare, cum ar fi insigne și căști din Primul Război Mondial, inele și chiar un ceas de aur din anii 1920, pe care îl poartă zilnic după ce l-a restaurat. Unul dintre obiectele sale preferate este colecția de sticle de cerneală din secolul al XIX-lea, fiecare cu un design elaborat.

Eastman este fascinată de istoria obișnuită a oamenilor de zi cu zi, ceea ce a inspirat și numele paginii sale de social media, „my ordinary treasure”.

„Îmi place ideea că, într-o zi, unele dintre aceste lucruri vor ajunge într-un muzeu”, a spus ea.