Descoperire arheologică surprinzătoare: Alfabetul antic al unei civilizații dispărute, găsit întâmplător

de: Ozana Mazilu
27 06. 2024

Cercetătorii au făcut o descoperire extraordinară în timpul unei săpături arheologice din Spania: o tăbliță de ardezie care nu doar că prezenta gravuri cu războinici în luptă, dar conținea și un alfabet misterios al unei limbi antice.

Arheologii nu au apreciat inițial importanța descoperirii

Tăblița, având o lungime de 20 de centimetri (7,8 inci), a fost recent descoperită în timpul unei săpături arheologice lângă orașul Guareña din Spania. Locul, cunoscut sub numele de Casas del Turuñuelo, aparține civilizației Tartessiene târzii, care s-a dezvoltat în sud-vestul Peninsulei Iberice acum aproximativ 2.500 de ani.

Consiliul Național de Cercetare din Spania a dezvăluit descoperirea pe 6 iunie, explicând simplu că tăblița ilustra persoane în luptă, identificate ca războinici.

Știrea a atras atenția lui Joan Ferrer i Jané, un informatician și expert în limbile Paleohispanice la Universitatea din Barcelona, care a realizat rapid că artefactul era mult mai semnificativ decât sugerau rapoartele inițiale.

„Dincolo de figurile de pe tăbliță, am observat că pe una dintre laturi părea să fie un semn Paleo-Hispanic; un semn care nu poate fi confundat cu niciun altul”, a declarat Ferrer.

El a contactat Institutul de Arheologie din Mérida pentru imagini mai clare ale tăbliței și a descoperit că aceasta conținea un exemplu frumos (și foarte rar) de scriere sudică Paleohispanică.

„După ce am studiat imaginile, totul indică faptul că este un alfabet de scriere sudică cu secvența inițială ABeKaTuIKeLBaNS?ŚTaUE, care este aproape aceeași cu alfabetul documentat în spaniolă, cu excepția celui de-al 11-lea semn, care are o formă specială”, a explicat Ferrer.

Ce sunt Scrierile Paleohispanice

Scrierile Paleohispanice – sistemele de scriere folosite în Peninsula Iberică înainte de sosirea alfabetului latin – sunt împărțite în cel puțin două familii: familia nord-estică și familia sudică. Se crede că toate aceste scrieri derivă din sistemul de scriere fenician, dezvoltat de civilizația feniciană care a prosperat acum aproximativ 3.000 de ani de-a lungul coastei estice a Mediteranei, în zonele care astăzi aparțin Libanului, Siriei și Israelului.

Noua descoperire este deosebit de remarcabilă deoarece există doar alte două dovezi care arată alfabete ale scrierii sudice Paleohispanice. Astfel, cunoaștem foarte puțin despre acest sistem de scriere.

Este posibil să existe chiar litere sau simboluri care încă nu au fost descoperite; partea inferioară a tăbliței este ruptă, dar Ferrer a spus că tăblița ar fi putut odată să conțină până la 32 de simboluri.

„Acest alfabet are 27 de semne și este singurul complet pe care îl cunoaștem până în prezent. Un altul a fost găsit în timpul săpăturilor de la Villasviejas del Tamuja (Cáceres), dar este foarte fragmentat. Are doar câteva semne centrale. Prin urmare, noul alfabet ar fi al treilea exemplu și oferă multe informații”, a explicat Ferrer.