Descoperire arheologică spectaculoasă în Bihor: Lucrările centurii Biharia, amânate până la noi ordine

de: Iulia Kelt
27 03. 2024

Arheologii au făcut recent o serie de descoperiri impresionante în timpul lucrărilor pentru construcția centurii Biharia din Bihor.

Până în prezent, patru dintre siturile arheologice au fost finalizate, iar până la sfârșitul lunii martie se estimează că se vor încheia și celelalte două.

Aceste descoperiri arheologice au fost posibile datorită eforturilor echipei de specialiști din cadrul secției de arheologie a Muzeului Țării Crișurilor.

Vestigiile, extrem de importante din punct de vedere istoric

Vestigiile descoperite includ fragmente ale unor obiecte și urme ale unor așezări din diferite perioade istorice importante.

Fragmentele găsite până acum pot fi atribuite unor locuiri din neoliticul târziu, perioada bronzului târziu (1400-1100 î.e.n.), o așezare daco-sarmatică (începutul sec. II î.e.n.), una din secolele IX-X și un sat databil în secolele XVI-XVII.

Toate aceste artefacte valoroase au fost depozitate la Muzeul Țării Crișurilor pentru cercetare și conservare ulterioară.

Lucrările pentru construcția centurii Biharia continuă, dar nu în zonele unde au fost făcute descoperirile

Lucrările pentru construcția centurii Biharia continuă în zonele care nu au fost afectate de cercetările arheologice, cu un progres semnificativ înregistrat în cele două tronsoane ale proiectului.

Primul tronson, cu o lungime de 5,6 km, reprezintă centura propriu-zisă, drumul care ocolește localitatea Biharia. Cel de-al doilea tronson, cu o lungime de 3,1 km, este drumul care va lega localitatea Paleu de noua centură.

Aceste lucrări sunt realizate de asocierea de firme Dumexim și Consorzio Stabile EBG Group, într-un proiect evaluat la suma de 66.363.616,76 lei, inclusiv TVA.

Descoperirile arheologice de la Biharia aduc o contribuție semnificativă la înțelegerea istoriei și evoluției acestei regiuni, dar, din păcate, asta va duce la întârzieri masive în ceea ce privește viitorul centurii.

În mod evident, termenul de predare al lucrării va fi amânat, astfel că nu se știe exact când vor apuca românii să se bucure de această centură care, fără niciun dubiu, ar decongestiona traficul și așa sufocat de zecile de mii de mașini.