De la atletism la politică. Povestea campioanei „cât un stadion”, care nu se mai naște a doua oară, Lia Manoliu VIDEO

de: Iulia Kelt
01 05. 2024

This browser does not support the video element.

Lia Manoliu a fost, este și va rămâne un nume de referință în istoria sportului românesc, marcând o epocă de aur în atletismul național și aducând onoruri țării noastre la nivel internațional, de povestit nepoților generații întregi de acum încolo.

Povestea, de la începuturi

Născută la 25 aprilie 1932, în orașul Chișinău, Lia Manoliu a devenit un simbol al dedicării și excelenței în sport, aducând prestigiu României prin performanțele sale de excepție.

„ Lia avea un talent organizatoric ieşit din comun. Ea a fost recunoscută drept lider al găştii noastre de la bloc. În anii aceia, ’45-’46, sportul ne preocupa într-atât încât voiam să înfiinţăm propriul nostru club sportiv. Primul demers a fost să vorbim cu comitetul de bloc să ne dea o cameră, undeva la subsol. Să avem un sediu. Chiar se găsise camera, dar nu a mai fost ocazia să o folosim, pentru că între timp, Lia a trecut la volei şi baschet organizat.

Primul club la care a fost Lia se chema Start Club, un club numai de fete, a cărui şefă era o mare sportivă, Despina Mavrocordat.

Arina s-a dus la un club mixt, Viforul Dacia. Vedeţi că până şi cluburile aveau atunci nume frumoase. Toate au dispărut în 1948, când s-a terminat cu sportul făcut în cluburi particulare. De atunci, cluburile sportive ţineau de armată, de sindicate, de uzine, de universităţi, de şcoli”, declara Iacint Manoliu, fratele Liei, pentru adevarul.ro, în anul 2016.

Lia Manoliu – imagine de arhivă

Lia Manoliu, o carieră sportivă de excepție

Cariera sportivă a Liei Manoliu a fost una plină de succese și realizări absolut remarcabile. Încă de la o vârstă fragedă, a demonstrat un talent deosebit pentru atletism, fiind îndrumată de antrenori dedicați și pasionați de ceea ce fac.

Specializându-se în aruncarea discului, Lia Manoliu a cunoscut un succes răsunător în competițiile naționale și internaționale, încă de timpuriu.

Momentul cel mai de seamă al carierei sale a fost medalia de aur câștigată la Jocurile Olimpice de la Roma din 1960. Aceasta a fost, fără dar și poate, o performanță istorică pentru sportul românesc, Lia Manoliu devenind prima și singura atletă din țara noastră care a obținut acest titlu olimpic vreodată.

Victoria ei a fost nu doar o reușită personală, ci și un moment de mândrie și bucurie pentru întreaga națiune română.

Imediat după retragerea din activitatea competițională sportivă, Lia Manoliu și-a dedicat energia și pasiunea promovării sportului în România, fapt care a contat tot la fel de mult, în context.

A deținut diverse funcții de conducere în cadrul Federației Române de Atletism, contribuind la dezvoltarea și modernizarea infrastructurii sportive din țară.

În onoarea sa, cel mai mare stadion al României, fostul „23 August”, din Capitală, i-a preluat numele.

Acest complex sportiv modern pentru acea vreme a devenit un centru de excelență în antrenamentul și competiția sportivilor români, oferind condiții optime pentru pregătirea și performanța acestora.

Lia Manoliu – imagine de arhivă

Model de profesionalism în sport și controversă în politică

De-a lungul carierei sale, Lia Manoliu a fost un model aparte în ceea ce privește profesionalismul, devotamentul și spiritul sportiv pentru generațiile următoare de atleți și sportivi români, mulți încercând să îi calce pe urme.

Performanțele ei remarcabile au inspirat și continuă să inspire tinerii sportivi să-și urmeze visurile și să-și atingă potențialul maxim în sport. Până la urmă, indiferent de domeniul în care activezi, devine esențial să existe oameni după care să te ghidezi.

Recunoașterea și aprecierea pentru contribuția lui Lia Manoliu la sportul românesc au fost evidente prin numeroasele premii și distincții primite de-a lungul vieții sale.

A fost decorată cu Ordinul Meritul Sportiv și a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, consacrându-se ca o figură cu adevărat iconică în istoria sportului național.

În legislatura 1990-1992, Lia Manoliu a fost aleasă ca senator în municipiul București pe listele partidului FSN, ceea ce i-a dezamgit, ce-i drept, pe unii care ar fi preferat ca sportul să nu fie amestecat cu politica.

Cu toate că a părăsit această lume în 1998, amintirea și moștenirea lui Lia Manoliu rămân vii și relevante pentru sportul românesc chiar și în zilele noastre.