De ce suflăm pe mâncarea fierbinte și cum funcționează acest truc?

de: Ozana Mazilu
16 10. 2024

Oricine a mușcat vreodată dintr-o plăcintă fierbinte de mere de la fast food știe senzația de arsură imediată, urmată de suflatul disperat asupra desertului în încercarea de a-l răci. Dar oare acest gest chiar funcționează? Și dacă da, cum anume? Răspunsul implică mai multă fizică decât ne-am aștepta, iar experimentul realizat de YouTuberi a adus unele răspunsuri surprinzătoare.

Datele care confirmă eficiența suflatului

Deși pare o acțiune de bun-simț, au existat speculații cu privire la faptul că suflarea pe mâncarea fierbinte poate fi doar o iluzie. Ar putea fi doar o coincidență faptul că mâncarea se răcește în timpul în care suflăm sau poate modul în care tăiem porțiile influențează viteza de răcire. Însă un experiment realizat în 2021 de Nate Bonham și Calli Gade, pe canalul de YouTube TKOR, a arătat clar că suflarea accelerează procesul de răcire.

Testele lor au demonstrat că după două minute, piureul de cartofi suflat era cu 8-10 grade Celsius mai rece decât porțiile similare care nu au fost suflate. În mod similar, suflatul pe o lingură de supă de roșii a dus la o scădere a temperaturii cu 3-4,9 grade Celsius. Aceste diferențe se datorează în mare parte dimensiunii porțiilor, porțiile mai mici răcindu-se mai repede.

Aceste rezultate au fost obținute și în cazul altor alimente, precum pizza pocket, care s-a răcit mai rapid decât un hot pocket mai mare. În concluzie, suflatul pe mâncarea fierbinte funcționează, cel puțin la nivelul suprafeței alimentului.

Cum funcționează suflarea?

Din punct de vedere fizic, există trei moduri principale prin care căldura se transferă: radiația, conducția și convecția. În cazul suflatului pe mâncare, convecția este cea care joacă rolul principal. Când suflăm, aerul rece înlocuiește aerul cald de deasupra alimentului, sporind diferența de temperatură dintre mâncare și aerul din jur. Aceasta accelerează procesul de răcire prin convecție, permițând mâncării să se răcească mai rapid.

În plus, dacă sufli pe alimente lichide, cum ar fi supa sau ceaiul, efectul este și mai pronunțat datorită unui fenomen numit răcire prin evaporare. Când sufli pe un lichid fierbinte, elimini vaporii de apă de deasupra, permițând evaporării să aibă loc mai rapid. Acest proces nu doar că răcește lichidul, dar poate reduce temperatura chiar sub temperatura camerei.

Astfel, data viitoare când te grăbești să mănânci ceva fierbinte, sufla pe mâncare sau băutură pentru a accelera răcirea. Physica ne arată că acest gest simplu chiar face o diferență!