De ce dau câinii din coadă: Oamenii de știință au explicația și nu este în totalitate ceea ce crezi

de: Iulia Kelt
22 01. 2024

După mii de ani de conviețuire alături de câinii domestici, se pare că încă nu înțelegem pe deplin de ce tovarășii noștri pufoși dau din coadă.

Autorii unui nou articol de opinie speculează că acest tip de comportament ar fi apărut pentru a prinde „ritmul omului”.

Vezi și: „Discuțiile” cu câini, conform științei, funcționează: de ce trebuie să vorbim cu patrupezii noștri

Câinii, încă un mister pentru oameni

De exemplu, după revizuirea a peste 100 de studii, autorii au descoperit dovezi care sugerează că unii câini agresivi își flutură cozile mai mult decât cei docili.

Alte studii au arătat că aceștia își flutură cozile când sunt în prezența unor obiecte aleatorii precum ventilatoare și pungi de plastic.

În alte situații, câinii de companie au fost observați dând din cozi când doreau să fie hrăniți.

Confruntați cu date atât de variate și contradictorii privind datul din coadă, autorii studiului nu reușesc în cele din urmă să tragă concluzii definitive cu privire la motivul pentru care câinii își mișcă așa de des fundurile.

Cu toate acestea, ei propun două ipoteze, niciuna dintre ele nefiind testată, dar ambele având o anumită logică.

Prima este cunoscută sub numele de ipoteza „sindromului de domesticire” și susține că datul din coadă ar putea fi apărut ca un efect nedorit al selecției umane.

Vezi și: Ce nu ai știut despre câini și nu te-a învățat nimeni. Cel mai bun prieten al omului știe când minți și alte detalii incredibile

Vulpile argintii, de referință pentru acest studiu

Pentru a susține această idee, cercetătorii au făcut referire la un studiu realizat pe vulpii argintii, care au fost crescute pentru a deveni tot mai blânde și docile timp de 40 de generații.

„Deși comportamentul nu a fost selectat direct, vulpile îmblânzite au arătat comportament asemănător cu al a câinilor, deși aveau cozi mai stufoase”, scriu autorii.

„Acest lucru ar putea fi datorat unei legături genetice între selecția pentru blândețe și anatomia cozii”, continuă ei, toate acestea sugerând o posibilă legătură accidentală între prietenie și cozi mai agitate la câinii domestici.

Cu toate că este extrem de speculativă și neconfirmată, această teorie se bazează pe cercetări în domeniul neuroștiinței cognitive care indică faptul un lucru interesant: creierele umane au o preferință naturală pentru stimuli ritmici.

Vezi și: Cei mai deștepți câini din lume, conform oamenilor de știință