De ce ai nevoie de certificat digital în România. La ce ajută semnătura electronică, chiar și pe persoană fizică

de: Alexandru Puiu
19 02. 2024

Semnătura electronică este o metodă digitală prin care o persoană își poate exprima acordul într-un mediu virtual.

Există mai multe tipuri de semnături electronice, variind de la cele simple la cele calificate, fiecare cu diverse niveluri de securitate. Însă, numai semnătura electronică calificată este recunoscută legal ca având valoare echivalentă cu semnătura olografă.

Citește și: Se schimbă buletinele în România, vârsta la care obții cartea de identitate. Noile detalii despre buletinele electronice se aplică din august 2024

La ce te ajută semnătura electronică în România, certificatul digital

Accesarea Platformelor Online

Semnăturile electronice permit accesul facil la platformele online guvernamentale, financiare sau de licitații, eliminând necesitatea deplasărilor fizice și a birocrației asociate cu documentele tradiționale.

Eficiență În Activități Comerciale

Pentru persoanele fizice care desfășoară activități comerciale, semnătura electronică devine un instrument esențial, facilitând tranzacții sigure și rapide. Legislația actuală din România recunoaște semnătura electronică avansată în relația cu statul, oferindu-i valoare legală.

Simplificarea Proceselor

De la încheierea contractelor de muncă până la accesarea finanțărilor europene sau depunerea declarațiilor fiscale, semnătura electronică simplifică procesele, economisind timp și efort.

Digitalizarea Relației cu Autoritățile

Procesul de digitalizare al relației dintre cetățeni și autorități este în plină expansiune. Cu avansarea acestui proces, necesitatea de a deține un certificat digital și de a utiliza semnătura electronică devine tot mai stringentă.

Citește și: România se digitalizează încet, dar sigur. Ce servicii online vei putea accesa, cum te ajută

Cât de necesar este certificatul digital

Deși semnătura electronică avansată este suficientă pentru multe activități, în cazul demarării unei activități comerciale sau pentru tranzacții cu un grad ridicat de risc, este necesară semnătura electronică calificată. Aceasta oferă un nivel suplimentar de securitate, fiind recunoscută legal pentru valoarea și autenticitatea ei.

Adoptarea semnăturii electronice în România reprezintă un pas important spre modernizarea și eficientizarea interacțiunilor dintre persoane fizice și diverse entități. Fie că este vorba despre simplificarea proceselor administrative, accesarea serviciilor online sau desfășurarea de activități comerciale, semnătura electronică și certificatul digital sunt instrumente indispensabile în era digitală. Având la bază securitatea, transparența și accesibilitatea, aceste tehnologii digitale deschid calea către o societate mai conectată și mai eficientă.